С възпоменателна церемония на британските военни гробища в Пловдив и тази година беше отбелязан денят в памет на всички военнослужещи и цивилни, загубили живота си в служба за родината. Според английския обичай, това е всяка втора близка до 11 ноември неделя на предпоследния месец на годината.

Британското военно гробище се намира на Централните гробища под тепетата, където се покоят гробовете на 55 войници, които смъртта е заварила, докато са се намирали в български плен през Първата Световна война, както и на войници, част от окупационните сили след войната.

Във възпоменателния ден венци, изплетени от макове, поднесоха посланикът на Великобритания в България Нейно Превъзходителство Емма Хопкинс, както и посланикът на Република Ирландия Негово Превъзходителство Майкъл Форбс. Войници с българското знаме отдадоха почит на загиналите британци в почетен строй. От българска страна венци бяха поднесени Община Пловдив и Областната управа.

Сред 55-те гроба има и един на българин-преводач. Голяма част от тленните останки погребани в Пловдив са на пленници, държани в плен в лагер край Варна и починали там. На всяка паметна плоча имаше поставен по един ален мак - символът на този ден.

"Но защо точно цветето мак е избрано за този символ?", попита Glas.bg служител на британското посолство: "По време на войната (Първата Световна - б.р.) на фронта и в окопите, макът е единственото цвете, което е цъфтяло сред калта, труповете и опустошението там".

И днес 56 мака разцъфтяха с огнени пламъци в мъгливия пловдивски ноемврийски ден, спомняйки на всички присъстващи безумието на войната.

"Не можем да ги върнем, но за няколко минути можем да бъдем със загиналите и техните семейства", отбеляза в словото си посланик Хопкинс.