Българите в Англия винаги ще бъдат добре дошли, каза днес в Пловдив посланикът на Великобритания в София Емма Хопкинс. След излизането на страната ѝ от Европейския съюз обаче, новите правила ще засегнат всички, които искат да живеят и работят в Обединеното Кралство.

"Приключихме преговорите. Искаме да кажем на българите, които живеят там, че бихме искали те да останат и да им дадем статус на постоянно пребиваващи там.

Много ценим хората, които идват да учат във Великобритания и българите, които допринасят за икономиката на Великобритания. Целта ни е, когато българин получи такъв статус на постоянно пребиваващ, да има този статус завинаги, дори и да се върне в България", каза посланик Хопкинс важната за всички българи новина.

Всичко обаче има едно условие и то е съгласие от страна на Европейския съюз. Хопкинс изрази надежда, че в Брюксел ще се съгласят с английското предложение.

Тя допълни, че след самия Брекзит през 2019 година, визи няма да има: "Ние няма как да искаме визи за нашите приятели от останалите 27 страни от Европейския съюз".

Хопкинс направи обаче и много важно уточнение за промяна в пазара на труда във Великобритания: "Достъпът няма да бъде ограничен, но работници ще се търсят според пазара на труда и ще се наемат на работа, където има нужда от работна ръка".