Окръжен  съд – Пловдив разгледа искането на Окръжна прокуратура – Пловдив за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо Костадин Пелтеков, предаде репортер на Glas.bg. На 69-годишния мъж е повдигнато обвинение за престъпление за това, че на 23 септември 2017 г. в землището на Куклен, местността Сайдере, умишлено е умъртвил рождения си син Стоян.

Адвокатката на Пелтеков Дарина Койчева поиска време, за да може да се запознае с материалите по делото, тъй като до момента не е имала тази възможност. И обвиняемият, и защиникът му, поискаха да бъде даден ход на делото. Койчева призова да бъде разпитана съпругата на Костадин - Радост, тъй като до момента тя не е била разпитана. Съдът обаче отхвърли искането й.

Прокуратурата поиска от съда налагането на най-тежката мярка "задържане под стража", защото съществувала опасност той да се укрие или извърши друго престъпление.

На въпрос на съда дали разбира, защо е тук, Пелтеков отговори "Да".

Прокурорът по делото заяви, че Костадин е искал да се самоубие след действията си в събота сутринта: "Убитият е негов роден син. Дадените от него обяснения дават известна яснота върху практически несъществуването на тези родствени отношения. Жертвата се е оказала фактор, който взривява семейните отношения.

Указал съм изготвянето на психиатрична експертиза на бащата и жертвата. Освен това съм указал и изземването на материал от косата на жертвата, за да се установи колко време тя е употребявала наркотици. Указал съм и изискването и прилагането на многобройните жалби в полицията, подавани от бащата. Убийството е хладнокръвно. Кой от двата изстрела е бил първи и кой втори, не е ясно. Изстрелите са на точни места - в сърдечната област отзад, отгоре надолу и слепоочието. Нямаме доказателства за агресия у жертвата преди убийството. С лека ръка е лишил сина му от живот.

В ръкописните му показания той е заявил, че е имал намерение да сложи край на живота си. В ареста той ще е на сигурно място и животът му ще се запази".

Адвокат Койчева опонира, че първоначалните обяснения на Пелтеков са дадени пред полицай и това имало основна важност при взимане решението на съда.

"Не е на лице опасност да се укрие", натърти Койчева. Тя изтъкна, че Пелтеков не е лице с обществена опасност.

"Всичко говори за семейна трагедия и системен тормоз, продължил цели 17 години".

"След извършването на инкриминирания акт, той сам е позвънил на телефон 112", уточни още тя.

"Те отглеждат седеммесечното си внуче. Дадено им е за срок от две години да го отглеждат. Жена му едва ли би могла сама да се справи".

Пелтеков добави: "Преди 37 години кола уби жена ми и детето ми. Трябваха ми години да се възстановя. След това дойде 20-годишен 24-часов тормоз. Разруши жилището ми, лежа два пъти в затвора, пробациите не ги броя, забравих броя им". И поиска налагането на по-лека мярка.

Припомняме, че 69-годишният бай Коста застреля на място 35-годишния си син. Младият Стоян бил наркоман и от години тормозел възрастния си баща. В събота сутринта двамата били сами в семейната им вила в местността Сайдере над Куклен, когато отново избухнал поредният скандал. Нервите на бившия военен Костадин не издържали и той гръмнал в сърцето и главата сина си.