Уникално монетно съкровище, открито в бакър при изкопни работи през 1974 г. при строежа на сградата на "Дома на техниката" в Карлово, гостува в Археологическия музей на Пловдив.

Когато чуем монетно съкровище си представяме монети от древността. Е, карловското е уникално и не се вписва много в представите за съкровище. То наброява 850 броя златни и сребърни монети, скрити в бакър и закопани в земята, предаде репортер на Glas.bg.

Сребърните монети са 729 и са от времето от 1894 до 1915 година. Златните са 121 броя и са от времената между 1815 и 1912 година. Това са монети от различни периоди и на различни монарси на Османската, Британската и Руската империи, Франция, Гърция, Белгия и Италия.

Съкровището е изложено в специална зала в още по-специална витрина. Тя е от 1950 година и е първата витрина-сейф, в която е показано Панагюрското златно съкровище. Витрината-сейф е напълно реставрирана.

"Освен като част от експозицията, витрината ще бъде и атракция за всеки посетител. Тя ще се използва и с образователна цел при работа с деца. Реставрирането ѝ струва 7000 лв., за да върнем автентичния ѝ вид", каза директорът на музея доц. Костадин Кисьов.

"Радвам се, че Карлово гостува на Пловдив с това съкровище. Мястото му обаче не е тук, но това е друга тема на други разговори", заяви след официалното откриване и не особено доволен кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Той използва възможността и да съобщи сензационната новина, че разкритата тракийска крепост край село Васил Левски, по всяка вероятност е най-старият тракийски град в света.

Изложбата беше открита по повод на 135-ата годишнина от основаването на Археологическия музей. На церемонията присъстваха заместник-министърката на културата Амелия Гешева, кметът на Пловдив Иван Тотев, представители на общинската управа, както и много видни пловдивски общественици и колекционери. Председателката на Общинсикя съвет Савина Петкова връчи на доц. Костадин Кисьов почетен знак на Пловдив.