Тракийската крепост край карловското село Васил Левски, може да се окаже най-старият тракийски град в света! Сензационната новина съобщи днес в Пловдив кметът на родния град на Апостола на свободата Емил Кабаиванов.

Той беше гост на Пловдивския археологически музей, който чества своя 135-годишен юбилей. Именно директорът на музея доц д-р. Костадин Кисьов е разкопал крепостта в балканското село.

"Градът е от Vl в. пр. Хр. Тепърва обаче предстои да се разбере кой е този град. Той е с 200 години по-стар от Севтополис (намира се на дъното на язовир "Копринка" - б.р.). Ако това не е интересно...

Пролетта ще имаме международна конференция в Карлово. Доцент Кисьов е човекът, започнал да го изучава. Искаме да убедим българската държава - министерство на културата и министъра на финансите, че си заслужава да се вложат пари, защото това е историческа сензация и ще бъдем интересни за целия свят.

Ако не успеем да ги убедим, с наши средства, по-бавничко, стъпка по стъпка ще работим. Няма да се отказваме! Траките са нещо, което ги има най-вече в Горнотракийската низина - Карлово, Хисар, селата около нашите райони и Казанлък. Пловдив е Рим, Възраждане и ние в никакъв случай не се конкурираме с него. Напротив, можем и ще се допълваме", каза Кабаиванов.

Мястото се намира на 3 км. от село Васил Левски. "Няма да кажа къде точно, за да не поканим иманярите при нас", сподели още карловският кмет пред репортер на Glas.bg.

До момента там е разкрит сектор от масивен крепостен зид с дължина 50 m, запазен на височина от 1 до 1.7 м и дебелина 2 м. Разкрит е неизвестен досега каменен обелиск с триъгълна форма и височина 1 m, който се е намирал в храмовата постройка. Самият храм е имал правоъгълна форма. Той е изграден в основата от каменни квадри и дървена открита конструкция, която е била покрита с керемиден покрив от плоски и извити керемиди. Тази строителна практика е използвана изключително рядко и се среща главно при сградите свързани с царската институция в древна Тракия. Според археолозите всички керемиди, както извитите, така и плоските са били покрити с златисто покритие.

Археолозите считат че са попаднали на единия от най-ранните тракийски селищни центрове с царска резиденция и храмова постройка към него. Според древногръцките историци одриския цар Ситалк, за първи път през 431 г.пр.н.е.осъществява официални контакти с Атина.