Днес в Хага Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия трябва да произнесе присъдата срещу Ратко Младич. Бившият командир на босненската сръбска армия е в затвора от шест години и е съден за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна между 1992 и 1995 г.

За босненците Младич е убиец, наредил избиването на повече от 8 хиляди мюсюлмани в Сребреница. 

"Те бяха господари на смъртта и живота, на нашите любими същества и на нас, които оцеляхме. Оставиха ни да страдаме, осъждайки нашите деца, съпрузи, братя на смърт и мъчения", разказва Хатиджа Мехмедович, жителка на Сребреница.

22 години след края на войната някои сърби все още смятат, че 74-годишният Младич е достоен генерал, печелил територии, и не признават геноцида в Босна.

Войната в Босна отне живота на повече от 100 хиляди души и прокуди от домовете им над 2 милиона други. Днешната присъда обаче ще сложи точка на тази страница. Малко след произнасянето ѝ Трибуналът в Хага ще затвори врати.

Кой е Ратко Младич?

Роден е на 12 март 1942 г. в Божановичи, Босна и Херцеговина. Той е началник-щаб на армията на Република Сръбска (Босненската сръбска армия) по време на войната в Босна през 1992-1995 г. През 1996 г. Младич, заедно с няколко други сръбски водачи, е обвинен от Международния наказателен трибунал в Хага за бивша Югославия в извършване на военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството.

Като висш генерал, той е обвинен, че е отговорен за обсадата на Сараево през 1992-1995 г., когато 10 000 души умират, и за избиването на 8100 босненски Мюсюлмани на 11 юли 1995 г. в Клането в Сребреница. Той е в неизвестност близо шестнайсет години, до 26 май 2011 година, когато е арестуван от сръбската полиция в г. Лазарево, Сърбия.

Дългогодишен член на Югославската комунистическа партия, той започва своята военна кариера в Югославската народна армия през 1965 г. и има посредствено представяне до избухването на Югославските войни през 1991 г.