Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“, предаде „Фокус“. На „Дондуков“ 2 пристигнаха: премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов, председателят на НС Димитър Главчев, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на БСП, председател на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова, вътрешният министър Валентин Радев, правосъдният министър Цецка Цачева, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, за.-председателят на НС и народен представител от ОП Явор Нотев, председателя на ВКС Лозан Панов.
 
Припомняме, че на 9 октомври президентът Румен Радев прекрати КСНС заради липса на кворум и насрочи ново заседание на 17 октомври. Решението си той обоснова, като обясни, че са започнали задълбочени дебати, които не са продължили поради отсъствието и напускането на част от членовете на Съвета заради международни ангажименти, въпреки предварително потвърденото им участие в заседанието на Съвета. По думите му именно това е довело до загуба на кворум.

Радев отбеляза, че пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато тя стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти. Лидерът на БСП Корнелия Нинова разчете случилото се бойкот на заседанието от страна на управляващите.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева бе категорична, че не става дума за бойкот и изрази изненадата си от подобни твърдения, тъй като такива изказвания не са направени по време на самото заседание.


Правосъдният министър уточни, че министър-председателят Бойко Борисов категорично е заявил, че за следващото заседание на КСНС след седмица министрите, които по право са членове на КСНС, ще бъдат на заседанието дори да има предварителни ангажименти, за да продължи дискусията.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че новината за бойкот на заседанието е 100% фалшива.