Пловдивският кмет Иван Тотев обяви решението си, да не се кандидати за трети мандат като градоначалник на втория по големина град у нас. "Няма да се кандидатирам за трети мандат на предстоящите местни избори. След осем години управление на града имам нужда от почивка", обяви той пред журналисти. Тотев бе категоричен, че решението му е лично и върху него не е оказван натиск от партията му.

"Въпреки че няма да се кандидатирам за кмет, ще продължа да работя за града", увери той. По думите му двата му мандата, в който то беше начело на града под тепетата, са били успешни и Пловдив е преобразен. "Имало е много тежки решения, водил съм редица битки. Това отнема от личната енергия на човек. Чувствам, че вече има едно прегряване у мен", посочи градоначалникът.

Иван Тотев подчерта, че в развитието си Пловдив е като „спринтьор“ в сравнение с другите градове. „Успехите се постигат с много усилия, с много скандали, с много непопулярни решения, които трябва да се взимат през този период. Никога не съм се страхувал да вляза в битка, да застана срещу който и да е, ако вярвам, че това, което се прави, е в интерес на града.

За да стане всяко едно нещо в Пловдив хубаво, се е минало през много битки, през много накърнени чувства, през много емоции, много засегнати хора. Всичко това отнема много от моята енергия и затова ще си дам малко почивка. Никога, обаче, няма да спра да работя за града, има какво още да му дам“, коментира той.

Кметът на Пловдив каза още, че има фаворит, който да заеме мястото му след местните избори през октомври, но не пожела да коментира повече. „Имам поглед върху всеки един от потенциалните кметове на Пловдив“, посочи Иван Тотев.