Германката Карола Ракете, капитан на хуманитарния кораб "Sea Watch 3" e напуснала Италия, съобщи хуманитарната организация, предаде dpa.

Говорител на организацията заяви, че не може да разкрие дали Ракете е поела към Германия или друга страна от съображения за сигурност. Първоначално обаче говорителката заяви, че по нейна информация, Карола Ракете е в Германия.

Вчера Ракете беше в италианския град Агридженто, където прокурори я разпитаха по обвинение в подпомагане на незаконната имиграция и в неподчинение на заповеди на военен плавателен съд на Италия.

Обвиненията срещу Ракете бяха повдигнати, след като тя акостира на италианския остров Лампедуза на 29 юни с кораб с 40 мигранти на борда. Тя игнорира забраната да навлиза в италианските териториални води.

Случаят с Карола Ракете я направи известна и поляризираща мненията фигура, на фона на по-широките и отдавнашни разногласия по какъв начин Европейският съюз да отговори на вълната на мигранти от Северна Африка.

Крайнодесният италиански вицепремиер Матео Салвини, който възприе твърда линия в миграционната политика, е един от най-отявлените противници на Ракете.

Преди да бъде оповестена новината, че Ракете е напуснала Италия, Салвини написа в Twitter: "Нямам търпение да изгоня тази германска комунистка и да я пратя обратно вкъщи".