Бившият земеделски министър Васил Грудев оглави Държавен фонд "Земеделие" по решение на Управителния съвет. Това стана на извънредно заседание на ДФЗ , на което бе приета оставката на Живко Живков.

 

Грудев сменя Живков, след като последният напуска по лични причини. В мотивите за решението си Живков посочва, че иска да бъде запазен имиджът на ДФЗ. През последните дни скандалите около Фонд не стихват.

“За мен панацеята е прозрачност”, коментира пред медиите Грудев след избора му.

„Напрежението, свързано с репутационния риск пред ДФЗ ни доведе до необходимостта от предприемане на тези мерки. Те са базирани от подадените оставки от страна на Живко Живков, който беше директор на фонда досега и заместникът му Калоян Костадинов. За нас е важно на този етап да покажем в още по-голяма степен прозрачност при функционирането на всички системи в ДФЗ“, заяви Грудев, цитиран от БГНЕС. Той добави, че е била направена проверка на всички къщи за гости.

Според него работата във фонда трябва да продължи в дух на откритост, прозрачност, подобряване на диалога със самите бенефициенти и подобряване на комуникацията с обществеността.

„На първо място ще стартираме с успокояване на системата, защото тя трябва да функционира спокойно, но и прозрачно. Изключително ще държа на прозрачността в комуникацията и всички действия на служителите в ДФЗ. Те трябва да бъдат спокойни“, заяви той и добави, че на този етап не предвижда структурни промени и подчерта, че единствените промени ще са в посока прозрачност и начина на комуникиране на фонда с обществеността.

Грудев каза още, че първите проблеми, с които ще се заеме са свързани с актуализирането и въвеждане на по-строги мерки по отношение на оторизацията и изплащането, разглеждането на проекти.

„Още при встъпването на министър Танева набелязахме един екшън план, по който да действаме, тъй като имаше определени забавяния в оторизация, в договаряне на различни мерки. До края на годината имаме график за изплащане на средствата от Програма за развитие на селските райони и от схемите за директни плащания на площ, където трябва да приключим всички проверки. Плащанията трябва да се извършат до края на годината”, посочи Васил Грудев и добави, че има опит в системата повече от 14 години.

Управителният съвет на фонда прие и оставката на заместник-изпълнителния директор Калоян Костадинов, който беше арестуван преди дни, но бе пуснат от ареста срещу 26 хил. лв. парична гаранция. Освободен бе и заместник-изпълнителният директор Георги Динев. УС избра за заместник-изпълнителен директор Иван Капитанов.

Новият директор на ДФЗ Васил Грудев е бивш зам.-министър на земеделието в служебния кабинет, назначен от Росен Плевнелиев с премиер Георги Близнашки. Към момента е съветник на министър Десислава Танева по темите, свързани с еврофондовете.

Новият шеф на ДФЗ е роден е на 5 май 1980 г. в град Пловдив. Работи във Фонд "Земеделие" от 2006 г. Между април 2006 и декември 2008 г. е експерт в отдел „Директни плащания на площ“. В периода 2009 – 2011 г. е началник на отдел „Технически инспекторат“, а от 2011 до 2013 г. е заместник изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“. През септември 2013 г. става изпълнителен директор на фонда до ноември същата година.В периода 6 август – 7 ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Георги Близнашки. Заместник министър на земеделието и храните по време на второто правителство на Бойко Борисов.