5,1 милиона българи са засегнати от изтеклите данни от НАП. 4 млн. от информацията принадлежи на живи хора. Останалите данни са на починали лица, съобщиха от НАП. Неправомерно са били разпространени лични данни и данъчно-осигурителна информация. Става въпрос за Имена, ЕГН и адреси на български граждани, както и техните телефони, имейл адреси и друга информация за контакт. Изтеклите данни съдържат и данъчно-осигурителна информация.

От НАП напомнят, че е важно да се знае, е това не са всички данни, с които разполага НАП за конкретно физическо или юридическо лице, а частична информация, която трябва да бъде допълнително обработена, за да се използва. Въпреки това обаче чувствителни данни за много българи са станали обществено достояние и може да бъде използвана неправомерно.

От приходната агенция допълват, че в близките дни ще бъде пуснато приложение на сайта на агенцията, чрез което всеки да може да направи справка за това дали личните му данни са изтекли. Планирано е справките в приложението да бъдат достъпни след въвеждане на ЕГН и еднократен код от съображения за сигурност.

Припомняме също така, че междувременно се появи и сайт-фантом, който претендираше, че предоставя същата услуга. Той обаче по всяка вероятност и измамен и цели източване на информация. Припомняме, че самата хакерска атака стана в понеделник. Всичко се е случило през услугата за ДДС, която незабавно беше блокирана. Специализираните служби веднага започнаха проверка, а това доведе и до много бързия арест на хакера Кристиян Бойков. Задържаният е 20-годишен и за него се знае, че работи във фирмата “ТАД ГРУП”, занимаваща се с киберсигурност.

Освен това младежът е успял да хакне и системата на МОН, когато е бил все още в гимназията. Тогава той показал слабостите на системата и как реално могат да се променят оценки на учащи в цялата страна. Кристиян обучавал и служители на ГДБОБ по киберсигурност. Вчера хакерът беше пуснат от ареста. Софийската градска прокуратура е решила да му наложи мярка за неотклонение „Подписка“ и е нареди той да бъде пуснат от ареста.