Вече е ясна самоличността на заподозрения за жестокия палеж на студиото за анимации в Япония. Припомняме, че вчера сградата беше обхваната от големи пламъци, а живота си загубиха най-малко 33 души. Kyoto Animation беше подпалена от мъж с неизвестно възпламенимо вещество. Той нахлул в сградата, разпръснал мистериозната течност и драснал клечката.

Инцидентът в студиото е едно от най-големите масови убийства в историята на Япония от последните години. Извършителят е Шинджи Аоба. Според свидетели той се оплакал, че компанията крадяла идеите му. След като нахлул в сградата, мъжът започнал да крещи на всички: “Умрете!” След жестокия пожар много почитатели на аниметата, излезли изпод пръстите на служителите в Kyoto Animation, положиха цветя пред сградата, а за часове беше събрана и огромната сума от 1.3 милиона долара чрез краудфъндинг кампания.

Според кореспондента на BBC в Токио видео на охранителна камера, в близост до сградата, показва как извършителят напълнил две туби непосредствено преди инцидента. Все още обаче не е ясно каква точно е връзката на Шинджи с компанията. По първоначална информация по време на пожара в сградата са се намирали 70 души. 36 от тях са били откарани в болница. По думите на властите загиналите са били намерени затрупани под руините на стълбището, което водило от третия етаж до покрива.

Най-вероятно стълбите са се срутили докато блокираните в сградата са се опитвали да избягат. Пред Ройтерс официален говорител на компанията сподели, че в сградата за съжаление не е имало и противопожарна система, а освен това вратата към покрива е била заключена. Това превърнало сградата на студиото за аниме в пещ.