Културни ценности са били открити в дървен шкаф в частен имот в Пловдив. Всичко станало след сигнал на кмета на район “Централен” - Георги Стаменов. Изпратен бил сигнал до Министерство на културата, а след проверка на органите – в къща на ул. “Петко Р. Славейков” №32, която е известна като Хаджи Драган Калофереца, са били открити оригинални стенописи, свалени от сгради - паметници на културата.

В момента постройката е частна собственост. Някога в нея се е помещавал и филиал “Тракия” на тогавашния Национален институт за паметниците на културата. В дървени шкафове на приземния етаж проверяващите откриват стелажи, върху които са поставени фрагменти от фрески, рисувани върху сгради и църкви - недвижими културни ценности.

Сред тях са стенописи от църквата в село Енина, метоха в Асеновград, къща „Аргириади“ , Копринковата къща в Карлово, Павловата къща в Калофер, Джамовата къща в Брацигово, Ориенталската сладкарница на Джумая джамия, Мулетаровата къща в Пещера и от сгради в Старинен Пловдив на ул. „4-ти януари“, ул. „Артин Гидиков“ , ул. „Петко Р. Славейков“, ул. „Стамат Матанов“ , ул. „Васил Кънчев“, от Стара Загора, Долно градище и други, които все още не се идентифицират.

Екип на Glas.bg се опитва да се свърже с Националния институт за паметници на културата, за да разбере как и защо е допуснато подобно нещо. Все пак става въпрос за културни ценности, забравени на… стелаж.