Признато столично светило в анестезиологията е бил спасен с общите усилия на две болници, като медиците смятат, че щастливия развой на събитията е цяло чудо.

Всичко се случило много бързо, а началото на деня не давало никакви индикации за последващите драматични събития.

Днес сутринта лекарят дошъл на работа в УМБАЛ “СВ. Иван Рилски”. Денят бил съвсем обикновен и започнал с дежурния рапорт, на който се обсъждат случаите за деня. След това влязъл в операция. За последните няколко дни водещият анестезиолог почти не е напускал пределите на болницата и се трудил неуморно, макар че от няколко дни имал известни оплаквания. Пред свои колеги споделил, че се чувства отпаднал, задъхвал се…

В обедните часове му прилошало. Веднага били направени спешни изследвания, диагнозата се оказала доста по-страшна от преумора. Оказало се, че анестезиологът има масивна белодробна емболия - състояние почти несъвместимо с живота. При него кръвоносни съсиреци запушват белодробната артерия – появяват се болки в гърдите, недостиг на въздух, което води до внезапна смърт.

След като открили заболяването, колегите на анестезиолога веднага предприели мерки. Лекарите от УМБАЛ “Св. Иван Рилски” звъннали в Сити Клиник, където е най-добрият център за инвазивна кардиология в България. Там проф. Иво Петров веднага откликнал.

Медицинският директор на Сити Клиник пратил реаномобил на болницата, който да вземе пострадалия му колега. С него в линейката тръгнали двама от анестезиолозите в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", защото в такива случаи транспортирането е много рисково и "трябват ръце", ако се наложи реанимиране.

Линейката прелетяла половин София и стигнала за минути до сърдечно-съдовия център на Сити Клиник на Ооколовръстното. Там вече всичко е било подготвено за спешната интервенция. От линейката пациентът е вкаран направо в операционната зала.

Операцията минава успешно, анестезиологът е спасен."И въпреки конкуренцията между частни и държавни лечебни заведения, когато става въпрос за човешки живот, лекарите не се замислят. Целият екип на Отделението по анестезиология и активно лечение в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" изказва огромни благодарности към проф. Иво Петров и неговия екип, който сътвори поредното чудо!", обясняват в прессъобщение до медиите от здравното заведение.