СЗО препоръчва намаляване на консумацията на наситени мазнини до 10% от общите дневни калории. Учените смятат обаче, че подобни препоръки могат да доведат до тежки последствия за здравето на хората.

7 продукта, които никога да не купувате от супермаркет

British Medical Journal публикува статия, в която група учени от водещи световни изследователски центрове се обръщат към Световната здравна организация (СЗО) с призив да преразгледат своите препоръки, свързани с намаляването на приема на наситени мазнини.

Източници на този вид мазнини са масло, мляко, сирене, сметана, червено месо, яйца, сладкиши, шоколад. Според СЗО консумирането на наситени мазнини е свързано с повишен риск от атеросклероза, съдово разстройство, причинено от образуването на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове, което намалява кръвоснабдяването и снабдяването с кислород на сърцето.

По какво да познаем полезните млечни продукти?

Учените, които се противопоставят на препоръките за намаляване на наситените мазнини в храната, казват: връзката между консумацията на този вид мазнини и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания не е очевидна. В подкрепа на своето мнение експертите цитират резултатите от мета-анализ на данни, получени в няколко големи рандомизирани контролирани клинични изпитвания, както и наблюдавани изследвания - по време на тези проекти връзката между наситените мазнини, сърдечните заболявания и смъртността от тях не е потвърдена.

В допълнение, страхът, втълпен от хората във връзка с наситените мазнини, води до факта, че отхвърлянето на продуктите, които ги съдържат, силно ограничава диетата. Това от своя страна може да бъде опасно за човешкото здраве, обясняват изследователите.

Най-полезният зеленчук за сърце и кръвоносни съдове за тези над 40 години

„Храните, които съдържат наситени мазнини, са богати на други хранителни вещества, които са жизненоважни за поддържането на нормално състояние на тялото - витамини, минерали, протеини, фибри, желязо и цинк. Отказът или намаляването на консумацията на тези продукти може да провокира развитието на заболявания, причинени от дефицит на някои микроелементи, посочват учените в статията.

Също така, според тях, препоръките на СЗО срещу наситените мазнини могат да допринесат за факта, че хората ще консумират повече храни с ниско съдържание на мазнини, но в същото време имат много рафинирано нишесте, захар и транс мазнини, които повишават риска от затлъстяване и нарушения в метаболизма./zdrave.to