Петата годишнина от трагедията със свалянето на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна, при която загинаха всичките 298 души на борда, бе отбелязана с възпоменателна церемония в Холандия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Роднини и приятели на жертвите - повечето от тях холандски граждани, се събраха в град Вифхюйзен, където неотдавна бе открит мемориал на жертвите.

Имената на всички пътници и членове на екипажа, загинали на 17 юли 2014 г., бяха прочетени на церемония край мемориала. Паметникът се намира недалече от амстердамското летище "Схипхол", откъдето преди 5 години за Куала Лумпур излетя самолетът на Малайзийските авиолинии, но така и не пристигна там.

Самолетът бе свален с ракета земя-въздух над територия, контролирана от проруските бунтовници в Донбас, близо до руската граница. Международен екип под холандско ръководство миналия месец обяви заключението си, че самолетът е свален от руски военни, които смятали, че стрелят по военен самолет. Москва отрича обвинението.

В коментар на руското МВнР по случай 5-ата годишнината от трагедията, разпространен от ТАСС, се отбелязва, че "холандските власти все повече злоупотребяват с чувствата и скръбта на роднините на загиналите с полет МН17 над Украйна".

"Призовавайки за справедливост и за наказване на виновните, те използват техните асоциации и обединения като "таран" за прокарване в световното обществено мнение на тезата за причастността на Русия и за необходимостта да се стовари именно върху нашата страна отговорността за изплащане на съответни компенсации", посочва руското външно министерство.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на днешния си редовен брифинг се затрудни да коментира публикуваното в медиите открито писмо до руското ръководство, изпратено от роднините на жертвите. В него се съдържа и призив към руските власти "да признаят своя дял от отговорността за унищожаването на МН17", предаде ТАСС.

"Аз, за съжаление, не съм запознат с това писмо и не мога да ви кажа нещо за него", каза Песков в отговор на журналистически въпрос дали в Кремъл знаят за него. Той припомни руската позиция, че водещото се в Холандия следствие за катастрофата със самолета е необективно и че Русия не е била допусната да участва в него.

Проруска бунтовническа група в Източна Украйна днес също организира церемония по повод годишнината от катастрофата и в памет на жертвите. На нея присъстваха около 500 души, включително сепаратисткият лидер Денис Пушилин, съобщи новинарската агенция на сепаратистите "Донецк нюз", цитирана от ДПА. Церемонията се е състояла около паметна плоча, посветена на 298-те "невинни жертви на гражданската война".