Брониран мерцедес на един от арестуваните шефове от Държавен фонд "Земеделие" е бил оставен на съхранение в гаража на Миню Стайков в негов столичен имот. Скандалният факт, доказващ връзката на разследвания за злоупотреби с евросредства алкохолен бос и високопоставените чиновници, е лъснал по време на разследването срещу ръководството на фонда.

При акцията е иззет още един луксозен автообил. По информация на TrafficNews колите са собственост на заместник-изпълнителния директор на фонда Калоян Костадинов.  Специализирана прокуратура привлече днес към наказателна отговорност освен него още четирима служители в ДФ „Земеделие“.

Трима от тях разказали каква точно е била схемата на действие за отпускане на евросредства. Заради съдействието на задържаните те са освободени с парични гаранции в размер на 26 000 лв., 10 000 лв. и 7000 лв. Те нямат и право да напускат страната до приключване на разследването.

Четирима от обвинените са привлечени към наказателна отговорност за съучастие  в длъжностно престъпление. Те са се грижели за обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с Миню Стайков.

На Костадинов са повдигнати обвинения за участие в престъпна група, ръководена от Стайков. Според спецпрокуратурата те са в родствени връзки.

При разпитите на задържаните трима от служителите на Държавния фонд разказали, че през последната година Костадинов е раздал заеми за общо 1,8 милиона лева на търговски дружества, в т.ч. на дружества, предлагащи бързи кредити.