Вече е ясно кой е заподозреният хакер, проникнал в системите на НАП и направил обществено достояние личната информация на милиони български граждани.

Кристиян Бойков е 20-годишен младеж, който се занимава с киберсигурност.

Оказва се, че задържаният за хакерската атака не само е страшно талантлив “бял хакер”, но е водел курсове за повишаване уменията на служителите на ГДБОП по киберсигурност. Това стана ясно на пресконференция, дадена от адвокатите на фирмата, в която работи 20-годишният кристиян.

Според юристите няма доказателства, че въпросният хакер е точно Кристиян. Те твърдят, че "доброжелател" от конкурентна фирма е подал сигнал до ГДБОП срещу него, за да спре големи проекти, по които работи, с което да навреди и на компанията.

Адвокатите са категорични - Кристиян е твърде добър, за да допусне грешка при подобна хакерска атака. И в действителност, още в 11 клас младежът демонстрирал уязвимост в системата на МОН. Тогава се оказало, че много лесно може да се проникне в системата и да се сменят оценките на ученици в цялата страна.

Експертното му мнение е търсено и в медиите. В началото на тази година той е говорил пред Bulgaria ON AIR именно по неговата специалност - киберсигурност.

Целта на репортажа е зрителите да бъдат предупредени как злонамерени хакери могат да се доберат до личните им данни през Wi-Fi мрежата и да я използват за източване на банковата им сметка, например.

Той е бил нает на работа през 2017 година в "Тад груп". Кристиян е бил поканен да работи за компанията след репортажа в "Господари на ефира" преди две години, когато хакнал МОН.

От фирмата останали впечатлени, лично юристконсултката го е издирила го и привлякла на работа. Решили, че е етичен и интелигентен, и трябва да стане част от екипа им.

Ето и официалното становище на ТАД ГРУП по повод задържането на Кристиян Бойков:

"ТАД ГРУП следи ситуацията отблизо и ще съдейства изцяло на прокуратурата за изясняване на подробности, във връзка с последните развития по случая с кибер атаката срещу Национална агенция за приходите.

Кристиян е наш служител от 2017 г. на позиция „Експерт Киберсигурност“. Като част от компанията, Кристиян винаги се е отнасял с етичност, професионалност и лоялност, както към работните си ангажименти, в това число и към нашите клиенти, така и към целия екип.

ТАД ГРУП е компания за киберсигурност, основана през 2014 г. в Ню Порт Бийч, Калифорния. Основна част от нашите клиенти са средни и големи бизнеси от разнородни индустрии, за които високите нива на сигурност на информацията и защита на данните са от изключителна важност. Нашите клиенти се разпростират от правителствения до частния сектор и включват компании, опериращи в различни сектори като банкиране, биотехнологии, здравеопазване и др.

Компанията ни е специализирана в предоставянето на глобални решения за киберсигурност и защита на информацията и наша основна цел е да съдействаме на нашите клиенти в превенцията срещу злонамерени атаки. Всички наши специалисти преминават специални обучения, съобразени с кодекса на етичното хакерство.

Оставаме на разположение и ще съдействаме на разследващите органи."