Освен страх от злоупотреби, след безпрецедентната хакерска атака срещу Националната агенция по приходите, случилото се даде поле за изява и на креативния ум в социалните мрежи. Подобна случка е добре дошла за потребителите, които се възползват от всяка една ситуация, за да захранят нова порция колажи, за да осмеят ставащото.

Подобен развой не е изненада за никого и шеги се очакваха. Все пак стана ясно, че 20-годишен младеж е обвинен за хакерската атака срещу системата на НАП. Иначе казано - щом едно момче може да победи държавата, смятайте на какво ниво е всичко. А тук говорим за сериозен теч на данни. Все пак става дума за изтичане на информация, която касае почти 5 милиона български граждани.

Освен това, по думите на самия говорител на агенцията, вероятността за шантаж никак не е изключена. Сиреч - средностатистическият българин ще бере гайлето на една недобре защитена система, ако информацията попадне в недобронамерени ръце, а скромната му личност представлява интерес за някого. Но в такава напрегната ситуация, в която всички специализирани звена са впрегнали сили да разследват как, кога и видиш ли защо едно 20-годишно момче хаква системата на НАП, можем поне да се посмеем. А с направените в социалните мрежи колажи, определено има как.

Творческият ум не познава граници, а богата обща култура и елементарно следене на тенденциите в общественото пространство, могат да родят гениални препратки. Една такава е например връзката между избухването на истерията около сериала на HBO “Чернобил”, образът на Анатоли Дятлов. “Изтичане на данни няма”, гласи един от колажите, който е с лика на актьора, превъплътил се в историческата личност, която е изиграла голяма роля в случването на най-голямата авария в историята на човечеството.

Един от неостаряващите миймове също присъства в колажите на НАП. Този път “момиченцето” пред горящата къща (НАП) е с лика на финансовия министър Владислав Горанов.