Янис Андетокумбо бил част от баскетболния отбор "Филатлитикос" от втората гръцка баскетболна лига и прекарвал солидно време на резервната скамейка, преди съдбата да му се усмихне. Като тийнейджър, който играел по игрищата в Атина, Янис трябвало постоянно да чака брат си да приключи с играта, за да може и той да стъпи на игрището.

Двамата споделяли един и същи чифт маратонки и нямали друг избор. Днес на същото това малко гръцко игрище и други деца с мечти препускат с обувки, белязани с неговите инициали. Преди да стане баскетболна звезда от NBA Янис работил в Атина като уличен продавач. Бил от онези досадници, които предлагали на туристите слънчеви очила, чанти и всякакви евтини ментета.

Днес баскетболистът отново е на улицата, но ликът му е на рекламни табла на едни от най-големите световни марки. В първите 18 години от живота си баскетболистът никога не е имал щастието да пътува и да напусне пределите на родната си Гърция. Шест години по-късно Янис живее в САЩ и се завръща у дома като вероятно най-известният грък в света. Натрупал е милиони долари богатство и се е превърнал в едно от големите имена в света на баскетбола.

24-годишният Янис доказал на света, че може да скача. Баскетболистът е роден през декември 1994 г. в Гърция. Той е второто дете в семейството на Вероника и Чарлз, които се преместили в нашата южна съседка от Нигерия, в търсене на по-добър живот. Мечтата обаче се оказала доста по-трудна за постигане. Макар че били родени в Гърция, нито Янис, нито останалите деца в семейството, успели да получат гражданство. Живеели като нелегални мигранти в двустаен апартамент в обикновен квартал в северна Атина.

Родителите на Янис неуморно се опитвали да си намерят някаква работа през вестникарските обяви. Чарлз работил почасово на няколко места, а Вероника работила като бавачка. Янис и брат му пък продавали всевъзможни ментета - часовници, чанти, очила, ключодържатели, дискове… всичко, до което успеят да се доберат. Междувременно Янис използвал свободното си време, за да играе баскетбол на улицата.

Талантът му бил забелязан от Спирос Велиниатис, местен скаут и треньор. В онзи ден Спирос видял 12-годишинят тогава Янис. "В този квартал има две игрища, едно до друго. На едното играеха баскетбол. На другото Янис и братята му просто се гонеха. Видях забележителната му прецизност и начина, по който сменяше посоката си на движение. Ако имаш набито око, ще видиш таланта, дори без да има топка", разказва пред BBC Спирос. От този момент, докато другите настоящи звезди в НБА вече са тренирали хиляди часове, Янис започнал почти от нулата - учил се да дриблира и да запраща топката в правилната посока към баскетболния кош.

Спирос Велиниатис започнал да води битка на два фронта - трябвало да убеди семейството на Янис, че баскетболът си заслужава, и същевременно да убеди отбора, че Янис си заслужава риска. "Децата от Африка не уважават баскетбола. Футболът и атлетиката са единствените им опции да печелят пари. От друга страна, големите клубове в Гърция знаят трудностите, до които може да доведе вземането на деца от тези малцинства. Те знаят проблемите в тези квартали, знаят, че тези деца работят и може да не дойдат на тренировка. Това не е расизъм, просто такова е обществото", разказва треньорът. "Филатлитикос" търсил отчаяно таланти и предлагал да намери стабилна работа на Чарлз и Вероника, ако Янис и брат му Танасис са редовни на тренировки. А братята били отдадени.

Момчетата прекарвали даже нощите си на гумените подложки в залата, защото били прекалено изтощени от тренировките, за да се приберат. Братското съперничество ги карало да стават все по-добри. Гледали записи в YouTube на звездите в NBA. Междувременно още помагали на родителите си с уличната търговия. Янис обаче бързо осъзнал, че има и друга алтернатива за пари. "Бях на 15, Танасис беше звездата на тима. Тренирахме, той атакуваше, а аз избих топката от ръцете му. Взех я, той тръгна след мен, но го удържах, а след това направих забивка през него. Когато се прибрах, първо казах на баща ми какво е станало.

Осъзнах, че щом мога да направя това срещу батко ми, който най-добре знае моите силни и слаби страни, значи мога да го правя срещу всекиго", казва Янис пред BBC. В последния си мач за младежкия отбор Янис успял да вкара 50 т. Все още обаче без паспорт, ничий гражданин, Янис не получил шанс да се покаже на по-високо ниво. Забранили му да играе в елитната дивизия и за младежките отбори на Гърция. Около него обаче вече се шумяло достатъчно, а клиповете с изявите му стигнали отвъд Океана и привлекли вниманието на скаутите на NBA.

Представители на 29 от 30-те отбора в лигата се качили на продължителния полет, за да гледат Янис в малката зала на клуба му. Само "Ню Йорк Никс" не пратили човек. Проблем имало и по друга линия. Заради липсата на документи, Янис не можел да пътува и до САЩ. На 9 май 2013 г., след 2-годишно чакане и по-малко от 2 месеца преди драфта, гръцкото правителство издало паспорт на Янис. Тогава "Милуоки" решили да го изберат под №15 в драфта - ход, който тогава изглеждал малко странно. 6 години по-късно обаче се оказал доста печеливш.

През този сезон Янис успя да изведе "Милуоки" до плейофи за първи път от 18 г. и до финал в Източната конференция, загубен от бъдещия шампион "Торонто". Той вече е една от големите звезди в НБА и заслужено бе избран за най-полезен играч (MVP).