Цели 51 дни, почти два месеца, минаха от евроизборите, докато белите якички успеят да определят новите обитатели на най-важните канцеларии по коридорите на властта. То не бяха номинации, денонощни заседания, отлагания, препирни и компромиси, докато най-после вчера Европейският парламент изтегли дама купа и избра шеф на Комисията – правителството на ЕС. Как да не перифразираме и един от перманентно култовите коментари на премиера Борисов: На Балканите това се нарича пазарлъци, но на брюкселски диалект се превежда по-благозвучно – консултации.

Не е необходим микроскоп, за да се види, че на възлова позиция няма нито една персона от Източна Европа. Такива са неписаните правила. Не може парите да са на Запад, а ключ да се даде на човек, чиято държава диша на присъединителни фондове.

Затова пък Изтокът взе шлема на най-аристократично спортно състезание, на което са задължителни белите екипи – също като правилата на играта. Румънка и сърбин превзеха Уимбълдън, освен купите прибраха и прилични шампионски пари.

Следва реванш на стопанина на Елисейския дворец Макрон с „Пакета Мобилност“. Защото става въпрос за наистина много пари. Оставени на Изток, като нищо някой ден някой балканец ще взема да претендира и за политически шлем в Брюксел.