Лятото е времето, когато трапезата ни може да бъде изпълнена с всякакви храни. От плодове, зеленчуци, през месо и зърнени култури. Въпреки това разнообразие обаче трябва да внимаваме какво ядем. Причината е, че хората са свикнали с определено меню и рядко са склонни на кардинални промени.

Лекари посочиха храната, предизвикваща рак на червата

В този ред на мисли обаче тялото ни може да изпита недостиг на някои важни хранителни вещества. Нина Зайцева, ръководител на Московската дирекция на Държавната инспекция за качеството на селскостопанските продукти и храни обясни кои два продукта да включим в диетата си през лятото.

При горещо време се препоръчва да се ядат повече праскови и банани, за да се компенсира недостигът на калий в организма, казва тя.

С какви храни да запълним липсата на витамин D?

“В горещия летен период, когато има интензивно изпотяване, може да настъпи недостиг на калий. За да компенсирате липсата на хранителни вещества, експертите препоръчват да се ядат пресни плодове с високо съдържание на калий: праскова, кайсия и касис, банан и ананас.”, каза Зайцева.

Тя отбеляза, че е възможно да се приготви плодова салата от тях и тялото ще получи целият комплекс от витамини, микро и макроелементи, които са полезни за здравето ни през лятото. 

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!