Тази статия е само за информационни цели. Ако имате някакви здравословни проблеми, посетете Вашия лекар.

Често на подутите краката не се обръща необходимото внимание, като се има предвид, че това не е тежък симптом и може да премине без след сън или обратното след физическа активност. Междувременно, това може да е симптом за сериозна патология, която трябва да започне да лекува незабавно.

Причина номер 1. Венозна или лимфна патология

Една от най-популярните причини за оток на крайниците. Придружен е от "венозен" оток, разширяване на кръвоносните съдове, които се виждат с невъоръжено око през кожата. Освен това краката могат да набъбнат неравномерно или проблемът да е само в единия крайник. Такъв оток се появява след физическа активност и изчезва сутрин.

Диетолог посочи колко точно ядки трябва да ядем всеки ден

Причина номер 2. Надбъбречни заболявания

Подуването на краката и подпухналото лице може да означава неизправност на надбъбречните жлези.

Причина номер 3. Патология на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза регулира работата на много органи и системи. Често, поради заболявания на щитовидната жлеза, гениталиите или надбъбречните жлези страдат, което причинява подпухналост.

Най-полезният зеленчук за сърце и кръвоносни съдове за тези над 40 години

Причина номер 4. Бъбречно заболяване

Подобно подуване става по-видимо сутрин. Ако отокът също е придружен от трудност при уриниране или болка в лумбалната област, тогава определено трябва да посетите лекар (уролог, нефролог) и да направите ултразвук на бъбреците.

Причина номер 5. Сърдечна недостатъчност

Този оток е присъщ на повечето хора на възраст, които неизбежно имат патология на сърдечния мускул. За да научите за състоянието на сърцето и да потвърдите "сърдечния" оток, трябва да се свържете със специалист и да се подложите на редица изследвания (кардиограма, ултразвуково сканиране и др.).

Често отокът може да бъде проява на няколко патологии наведнъж, така че не трябва да се лекувате самостоятелно, по-добре е да бъдете прегледани от няколко специалисти, за да разберете точно причината за проблема./  zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!