Когато Бетани Виера започва съдебна битка за родителските права над дъщеря си смята, че не иска много.

В крайна сметка, тя иска да се разведе със съпруга си, който е бил насилник. Искала е родителски права над 4-годишната им дъщеря Зейна и съдебна заповед, с която да получава детски помощи от бившия си съпруг, бизнесмен.

Но като американка, която живее в Саудитска Арабия, исканията й не са най-лесното нещо на света. Тя влиза в съдебен лабиринт, който трае вече година и половина. През 2017 г. тя подава молба за развод, а миналия ноември месец започва и делото за попечителство над детето.

Тя успява да се разведе, но битката за родителските права върху 4-годишната Зейна приключи вчера с грандиозен неуспех за Бетани.

Саудитският съдия присъжда родителските права на бабата по бащина линия на Зейна, която живее със сина си. Съдът взел това решение въпреки видео доказателствата, които Бетани показала. На кадрите се виждало как бившият й съпруг взима наркотици и обижда Бетани пред дъщеря им.

Правата на саудитките - еволюция от традиции до еманципация

"Тук е 10 000 пъти по-лошо, защото жените, които отидат в съда, рискуват толкова много. Искрено вярвах, че тук ще има правосъдие и заложих всичко на това", обяснява Бетани.

Всъщност, тя е грешала. Саудитските закони се осланят на шериата и не действат като в Запада. Майките получават родителски права върху синовете си, докато децата не навършат 9 години. За дъщерите тази възраст е 7 години, но пък бащите остават легалните настойници на момичетата. Кралството обяви миналата година, че саудитските майки ще могат да получат родителски права над децата си след развода без да водят дело, както доскоро трябваше да правят, освен ако бащата не оспорва.

Уловката е, че саудитските съдилища приоритизират средата, в която детето ще бъде отглеждано - с по-голяма тежест е семейството, където то ще израсте според ислямските традиции.

Такъв е и случаят на Бетани. В съдебните документи съдията е приел доводите на бившият й съпруг, че тя не може да отглежда Зейна, защото е родена в Запада, и още повече - ръководи собственото си йога студио, което ще й оставя малко време, което да отдели на детето си.

"Тъй като майката е нова за Исляма и е чужденка в тази страна и приема обичаите и традициите по начина, по който е отгледана, трябва да избегнем излагането на Зейна на тези традиции", е обяснил съдията в решението си.

Така се оказва, че за саудитския съд е по-важно детето да бъде в ислямско семейство, а доказателствата за насилие имат малка тежест.

Въпреки реформите, които престолонаследникът Мохамед бин Салман обяви, жените в Саудитска Арабия остават с доста ограничени права. Преди година той обяви пред американско предаване, че смята жените за равни на мъжете.

"Всички ние сме човешки същества и няма разлика", каза тогава принцът.

Гордост: Саудитките зад волана вече една година – какво се промени?

Реформите обаче не са стигнали до най-фундаменталните рестрикции, които все още важат. Например, жените в страната все още се нуждаят от законен настойник, без чието разрешение не могат да пътуват извън страната, да се сдобият с паспорт или дори да преминат през някои медицински процедури.