Безпилотните автомобили стават все по-честа гледка тези дни и, изглежда, в това число влизат вече и товарните превозни средства. Компанията Starsky Robotics се похвали, че нейният камион Volvo успешно пропътува 9,4 мили (повече от 15 километра) без какъвто и да било шофьор на седалките. Фирмата е провела експеримента на 16-ти юни тази година и го дефинира като първия успешен в историята на автомобилизма.

Според отчета на Starsky камионът може безпроблемно да отбива от пътя, да се качва на магистралата, да сменя пътните ленти и да се престроява, като пази средна скорост от около 55 мили в час (~89км/ч.). Starsky е наела екип от телеоператори, които да управляват товарния автомобил в комплексни ситуации. През останалото време камионът е каран от шофьор в Джаксънвил с помощта на шест камери, предаващи информация в реално време и един контролер-автомобилен волан.

Това не е първият експеримент на Starsky Robotics. Първите тестове бяха проведени през месец февруари миналата година, когато един от камионите на фирмата пътува на пътя дистанционно в рамките на седем мили и скорост от 25 мили в час. Тогава обаче експериментът е бил проведен на затворен път. Миналия месец пък компанията се похвали, че е поставила рекорд с достигане на скорост на неин автомобил от 55 мили в час отново в затворен участък. След натрупване на опит, Starsky беше уверена, че може да изпробва камиона в реална ситуация. Доволна от успеха си, компанията твърди, че ще започне по-интензивни тестове в следващите месеци, ориентирайки се към дистанционно пътуващи тежкотоварни автомобили по пътищата. Това би било добра новина за индустрията, която в следващите години се очаква да има дефицит от над 100 хиляди шофьори на камиони.

Селц Акмакер, един от основателите на компанията, сподели: „Тук в Starsky, ние възприемаме коренно различен подход към автоматизирането и сигурността. Задачата ни не е да изградим напълно автономни автомобили, проектирани, за да функционират без човешка намеса… Ние знаем, че дори сега хората са по-добри в различните видове шофиране дори и от най-напредналите компютърни системи. Затова използваме дистанционни шофьори, за да помогнем на камионите ни в най-сложните ситуации на пътя“.

Starsky Robotics е основана през 2016 г. от двама дипломанти на университета „Карнеги Мелън“ в Пенсилвания. Тя успя да събере от инвеститори над 16 милиона долара с цел да проведе експериментални проучвания, разработки и тестове. Но това е меко казано малка сума на фона на една динамична индустрия на автономни автомобили, от която се очаква да достигне обща стойност до $54,23 милиарда тази година и да я умножи десет пъти след още седем години.