Москва. Ремонтът на самолетите Су-25 ще бъде в България с руски инженери. Това каза пред журналисти в Москва председателят на Народното събрание Цвета Караянчева след срещи с Валентина Матвиенко и Сергей Лавров, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Говорихме освен за енергетика, и за добрите връзки, които имаме между двата парламента, за големите групи за приятелство и възможностите, които се откриват за нас като парламентаристи. Хубавата новина, която г-жа Матвиенко ми съобщи току-що, е, че нашите студенти, които учат тук, ще имат възможност от септември да работят. Защото това беше проблем, който те споделиха с мен при снощната среща“, обясни Караянчева. Тя посочи, че са говорили и за туризъм, инвестиции, култура, образование.
„Но най-важната тема, която обсъдихме, беше енергийната – Турски поток и разклонението на газовата инфраструктура, която минава през България. И аз предложих, тъй като тръбата минава от Турция през България към Сърбия и този регион е балкански, да се казва Балкански поток. Разбира се, уточних, че тази тръба се прави по европейско законодателство и няма никакви опасности. Надяваме се до началото на 2020 г. проектът да бъде реализиран“, каза още председателят на парламента.
Караянчева уточни, че обект на разговор е била и АЕЦ „Белене“ и участието на „Росатом“ в състезанието за стратегически инвеститор. „Говорихме и за доброто сътрудничество, което имат „Росатом“ и АЕЦ Козлодуй при поддръжката на блоковете. И за добрите връзки, които имаме в енергетиката“, каза още тя.
„С г-н Лавров също обсъдихме енергийните въпроси. Говорихме за това, че ремонтът на самолетите Су-25 ще бъде в България в „Авионамс“ с руски инженери, които руската страна ще командирова в България. Г-н Лавров обеща съдействие, за да може да се случи този процес“, обясни Караянчева. Тя посочи, че е говорено и за конферентна връзка, която групите за приятелство да осъществяват по теми за култура, икономика и образование.