Ямбол. Този петък в Ямбол стартира шестият поред летен филмов маратон, организиран от община Ямбол, с безплатни прожекции за зрителите. Тов съобщиха от пресцентъра на Общината. От 28 юни до 1 септември Лятното кино в Градския парк отваря врати за любителите на седмото изкуство. Петъчните вечери са посветени на златните български филми от фонда на Националния филмов център. Началото този петък е с „Момчето си отива“, прожекцията е от 21.00 часа. Следват „С деца на море“, „Дами канят“, „Да обичаш на инат“, „Тримата от запаса“, „Топло“, „Кит“, „От нищо нещо“, „Съдията“, а финалът ще бъде с „Борис І – Последният езичник“. Историческата драма ще бъде излъчена в две части – на 30 август и 1 септември.
В събота, 29 юни, започва пък поредицата от съвременни филми, избрани специално от програмата на София Филм Фест. Традиционният партньор на община Ямбол от възстановяването на лятното кино през 2014 г. отново представя респектираща селекция от заглавия. Филмите на София Филм Фест ще се излъчват всяка събота вечер до 31 август, включително.
Програмата стартира с българския филм „Снимка с Юки“ на режисьора Лъчезар Аврамов. В творбата участват Руши Видинлиев, японската актриса Кики Сугино, българинът, „завладял“ Холивуд – Димитър Маринов, както и легендарният наш боксьор Севдалин Тодоров. Лентата е прекрасна и искрена адаптация на разказа на Мирослав Пенков от сборника „На Изток от Запада“, сценарист е Димитър Стоянович. Филмът спечели наградата на публиката в тазгодишния София Филм Фест.
Следващата събота програмата продължава с „Щастливия Лазаро“, удостоен с награда за най-добър сценарий от Кан ’18 и още десетки отличия в цял свят. Следват „Капернаум“, „Дивата круша“, „Джебчии“, „За короната и страната“, „Песента на скорпионите“, „Луната на Юпитер“, „Без милост“ и „Феникс“.
Подробна информация за програмата на Лятното кино – Ямбол `2019 – на страницата на община Ямбол.