Общинският съвет подкрепи спортни събития и талантливи бургаски състезатели

Предложението е на Калояна Живкова и Димитър Людиев от групата на ГЕРБ


Мариела Костадинова и Теодор Великов донесоха първото олимпийско злато не само за града, но и за България в акробатиката

Община Бургас ще осигури средства на Българската федерация по спортна акробатика за подготовка на бургаските състезатели Мариела Костадинова и Теодор Великов. Те ще вземат участие на Европейското първенство в Израел през октомври т.г. Това приеха общинските съветници днес по предложение на Калояна Живкова и Димитър Людиев от групата на ГЕРБ.

„На последните Младежки Олимпийски игри в Буенос Айрес, през 2018 година, българската акробатика постигна върховен успех с олимпийската индивидуална и отборна титла. Медалите донесоха бургаската смесена двойка Мариела Костадинова и Панайот Димитров. Двамата младежи донесоха първото олимпийско злато не само за града, но и за България в този спорт. След дълги години българската акробатика влезе в олимпийското семейство, благодарение на нашите спортисти. След успехите на двойката много бургаски деца проявиха интерес именно към този спорт“, мотивираха се общинските съветници.

Към момента пред Българската федерация по спортна акробатика (БФСА) и Клуб по спортна акробатика „Нефтохимик 2011“ – Бургас стои сериозната задача да запази и развие завоювания успех. През изминалите месеци е извършена спешна промяна в партньорството, като на мястото на Панайот Димитров влезе състезателят Теодор Великов. Той е картотекиран към КСА „Нефтохимик 2011“. В момента двойката се готви усилено за предстоящото европейско първенство в град Холон, Израел.

Общинските съветници подкрепиха и докладната записка на кмета Димитър Николов, с която беше допълнен Спортния календар на Община Бургас със събитието „Преплуване акваторията на Бургаския залив“.

Плувецът, който ще се опита да реализира това историческо начинание е бургаският възпитаник Цанко Цанков. Той е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен вицесветовен шампион по плуване за ветерани и Майстор на спорта. Разстоянието между двете крайни точки по вода е 44 702 метра.

Съветниците днес подкрепиха и състезания по плажен тенис и футбол, състезание по крос, турнир от серията „Фючърс“. Финансиране ще получат и Атанас Божилов за предстоящото му участие в Световно първенство по кикбокс в Сараево, Иван Ангелов, за предстоящото му участие в тазгодишното Световно първенство „Мастърс“ в Южна Корея и Любен Тенекеджиев, за предстоящото му участие в Световен шампионат за мъже в клас „Лазер Стандард“, Япония.

Местният парламент гласува дофинансиране и на Европейското първенство по водна топка за юноши.


В категории: Бургас