МВР пикчърс: Вижте зрелищната акция срещу трафикантите на мигранти

На кадрите се вижда един от арестуваните при спецоперацията, както и част от претърсените жилища
Тема в развитие
МВР пикчърс: Вижте зрелищната акция срещу трафикантите на мигрантиИзвънредно! Прокуратурата огласи цялата мръсна схема на най-голямата банда за трафик на бежанциНовата група за трафик на мигранти била „голямо, завършено търговско дружество“Над 40 са арестуваните при мащабната операция „Халифакс“, мигрантите броят по 30 бона, за да стигнат ЕвропаСпецченгета блокираха бургаския кв.Крайморие, търсят знакова фигура
Извънредно! Бургас е под обсада, ГДБОП разби най-голямата схема за трафик на мигранти
виж още
скрий


Имената на задържаните обаче все още не са известни, витаят слухове за арестувани знакови фигури от Бургаско

8 от 17-те задържани при спецакцията на ГДБОП и ДАНС, която се реализира вчера в София, Бургас и Свиленград, са с повдигнати обвинения, съобщиха за Флагман.бг от Министерството на вътрешните работи.

Имената на задържаните обаче все още не са известни, витаят слухове за арестувани знакови фигури от Бургаско.

Участниците в схемата ще станат ясни най-късно утре, когато те ще бъдат докарани под стража в Специализирания наказателен съд за разглеждането на мерките им за неотклонение.

В същото време преди минути МВР разпространи атрактивни кадри от акцията, които показват с какъв мащаб са действали правоохранителните органи при неутрализирането на най-голямата престъпна група, занимаваща се с трафик на хора. Това е продължение на мащабната операция „Халифакс“ на европейските полицейски служби.

Вчера са претърсени общо 40 адреса, иззети са множество веществени доказателства – стотици хиляди левове, документи, мобилни телефони, наркотици и други.

Според събраните до момента данни организираната престъпна група, ръководена от иракския гражданин,  е действала при строго спазване на йерархията и всеки от членовете е имал определена роля – транспортиране, настаняване и хранене на мигрантите, поетапното им извеждане от страната, както и за финансирането на престъпната дейност.

Установено е, че всяка седмица групата е превеждала  по 30-40 лица от Турция през България до Сърбия, откъдето каналджии ги транспортирали до Западна Европа. Касае се главно за лица, ненавършили 16 години, без документи, но има случаи на транспортиране на цели семейства. 

Мигрантите  били превеждани през т. нар. зелени граници - гъсти, гористи местности, по изключително опасен за живота им начин. Каналът е действал от началото на 2017 г. започвал от Кабул, Афганистан.

Ръководен е от лице, което набирало мигрантите от Афганистан и ги прекарвало към Турция. Там бивали срещани от друг участник в престъпната схема, който ги транспортирал през  р. Марица към България.

 

э

За транспортирането им у нас били оборудвани специални бусове с тайници, а настаняването им било в нелегални квартири в столичните квартали Орландовци и Факултета.

Нелегалните чужденци оставали у нас до два дни, след което били придвижвани и предавани в Сърбия за  Западна Европа. Тарифата е била по 8-10 000 евро на човек. Заплащането се извършавано през метода „хавала“ - метод при който паричните средства не се превеждат по банков път или чрез други финансови институции.

Парите се давали на доверен човек – хавалдар, който предоставял и съответната парола. Част от членовете, свързани с организираната престъпна група, са женени за българки и са се занимавали с търговска дейност у нас. 

Успешната реализация е в резултат на осъщественото тясно взаимодействие между ГДБОП, ДАНС и Специализираната прокуратура, както и на постигнатото изключително международно оперативно полицейско взаимодействие, подчертават от МВР.

 




В категории: Крими