Япония има огромен опит в преработката на отпадъци и сега иска да използва своите технологии и в другите държави от региона. Но явно трябва да побърза, понеже този перспективен пазар може да бъде завзет от китайските конкуренти.

Преработването и утилизацията на отпадъците е мръсен, но печеливш бизнес. Според финансовите анализатори, към 2022 година предприятията за изгаряне и преработка на отпадъци ще носят на своите собственици около $80 милиарда. А Япония, която умее да превръща в енергия една трета от изгорелите отпадъци в енергия, възнамерява да извлече максимална полза от тази ситуация.

Уеб изданието Quartz съобщи, че за тази година министерството на околната среда на Япония инвестира $18,6 милиарда за създаването на консорциум за утилизация на отпадъците, в който ще участват компаниите Hitachi Zosen, JFE Engineering и Mitsubishi Heavy Industries.

Основните клиенти на този консорциум ще бъдат страните от югоизточна Азия, които в момента изпитват истинска криза с отпадъците.

Главната цел на японския консорциум е да се обхване регионалния пазара преди това да направи Китай. Но за разлика от своите съседи Япония не само изгражда електроцентрали, работещи с отпадъци. Предлага се пакет от услуги, който е различен за всяка държава и е съобразен с нейните особености.

Към днешен ден подобни проекти действат в 10 страни от този регион, включително Сингапур, Тайланд, Индонезия и Виетнам.