Никозия. Министърът на вътрешните работи на Република Кипър обвини Анкара и турските киприоти в подпомагане на трафика на мигранти към международно признатата южна част на етнически разделения остров, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Константинос Петридес заяви пред държавното радио, че «сега е сигурно", че масовото навлизане на мигранти се реализира посредством въздухоплавателни средства на отцепилата се северна част на острова.
Той определи властите на турските киприоти като посредници на трафикантите на хора в сътрудничество с Турция, добавяйки, че това „не може да бъде толерирано на европейско равнище“.
Петридес каза, че само през май 747 мигранти са навлезли на територията на Република Кипър от северната част на острова. Много от пристигащите са от Африка и Азия, като сирийците са само 25-30 процента от новодошлите. Съгласно думите му, тази ситуацията не може да продължава, затова ще бъде преразгледана политиката на Кипър за приемане на молбите за убежище от трети страни.

Превод и редакция: Тереза Герова