София. На 16 август ще стартира реалното тестване на тол системата на терен, а в началото на есента се очаква да станат ясни крайният ѝ обхват и тарифите. Първоначално в обхвата на системата ще влязат 6 хил. км. от пътната мрежа на страната, предимно транзитните коридори – магистралите, пътищата от първи клас и частично от втори. За различните видове пътища ще има и различно таксуване.
За надеждното функциониране на системата вече е изградено Национално тол управление, което беше представено от директора му проф. Олег Асенов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В управлението вече работят 629 служители в специално оборудвани помещения – диспечерски пункт, стая за контрол, кол-център и други. Разработен е и специален онлайн калкулатор, с който всеки превозвач може да изчислява разхода за преминаването по определен маршрут.
"Реалната търговска експлоатация на тол системата няма да започне преди да изчистим всички проблеми", заяви Нанков и припомни, че въвеждането на системата за таксуване на база време и изминато разстояние е един от приоритетите на кабинета „Борисов 3“. "Хубавото на тол система е, че факторът време, прекарано в страната, ще бъде минимализиран. С бъдещата тол система пътуването в рамките на страната – т.е. времето, което превозното средство ще прекарва в страната, няма да бъде водещо, както е сега“, посочи той. Нанков съобщи още, че до средата на юни са продадени над 4 млн. електронни винетки, а приходите от тях са над 240 млн. лв. От своя страна, проф. Олег Асенов посочи, че на 16 август ще има реална готовност за стартиране на системата.
Първото заседание на специално създадения от парламента Обществен съвет по въвеждането на тол системата ще се проведе на 5 юли в МРРБ. На 3 юли пък се проведе среща с превозвачите, на която ще бъдат обсъдени тарифите и обхватът на системата.
Цветилена СИМЕОНОВА