Вашингтон. Президентът Тръмп в понеделник подписа заповед за налагане на нови санкции срещу Иран, включително срещу нейния върховен лидер и външен министър, пише американският вестник The Wall Street Journal.
Говорейки пред репортерите в Овалния кабинет, където подписва заповедта, Тръмп определи санкциите като тежки и заяви, че ще лишат висшия лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, външния министър Джавад Зариф и други лица от достъп до финансови инструменти.
"Ще продължим да увеличаваме натиска върху Техеран", каза президентът. Той каза, че не търси конфликт с Иран. - Мисля, че много от нас са проявили сдържаност - много сдържаност - и това не означава, че ще я показваме в бъдеще.
Тази стъпка бе направена в същия ден, когато администрацията на Тръмп заяви, че планира да се опита да сформира международна коалиция за защита на корабоплаването в Персийския залив, съобщиха представители на държавния департамент.
Въпреки това, властите не посочиха точната роля на другите страни, заявявайки, че ще служат като наблюдатели, възпирайки иранската атака, като гледат и снимат операциите на Иран.
"Това да имаме очи", казва един служител на Държавния департамент, който пътува с държавния секретар Майк Помпео в Саудитска Арабия. „Значи не става дума за стрелба по хора. Става дума за снимане на иранци. "
"САЩ ще участват", добави представителят на Държавния департамент, който отбеляза, че усилията се наричат "програма Сентинел".
Намерението да се създадат съвместни усилия дойдоха, след Тръмп написа в две публикации в социалната мрежа ‚Туитър“ в понеделник защо САЩ трябва да играят някаква роля в защитата на корабите в Персийския залив, отбелязвайки, че САЩ са осигурили такава защита в продължение на години „за нулева компенсация“.
"Всички тези страни трябва да защитават собствените си кораби от това, което винаги е било ... опасно пътуване", написа той в „Туитър“ в понеделник, визирайки конкретно Китай и Япония.
Той също така каза, че САЩ се превръщат в самостоятелен енергиен производител и вече им е необходимо да бъдат в региона.
"Ние дори не трябва да сме там, защото САЩ вече най-големия производител на енергия навсякъде по света!", пише той.
Решението за налагане на санкции е свързано с нарастващото напрежение между САЩ и Иран през последните седмици. Вашингтон обвинява Техеран за нападения срещу танкери, докато Техеран свали американски дрон и заплаши, че ще наруши някои условия на ядрената сделка от 2015 г., от която Тръмп изтегли САЩ през май 2018 г.
Запитан дали налага санкциите в отговор на сваления дрон, Тръмп каза, че "вероятно би могъл да добави и това към всичко", но заяви, че санкциите са "нещо, което ще се случи така или иначе."
Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви след това на брифинг в Белия дом, че санкциите са в отговор на свалянето на американския дрон и в съответствие с предишните планове.
САЩ настояват за кампания на икономически натиск и в крайна сметка се стремят да постигнат нулев износ на ирански петрол. Наскоро Щатите наложиха санкции на иранския сектор на металургията и обяви сериозни санкции срещу една от най-големите нефтохимически компании в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков