Сакраменто. Тези дни трусове развълнуваха тихоокеанското крайбрежие на Северните Съединени Щати. В тихоокеанската акватория западно от щата Орегон, сеизмологичният център на Американски геоложки проучвания маркира в събота епицентри на умерено силни земетресения. В ранната утрин, 05:43 местно време жители на Бендън (под 3100 ж.,/ 2010 г.) и Куз Бей (16 680 ж./2018 г.), селища на разстояние 330-350 км изток-югоизток от епицентъра, усетили лек трус. Две земетресения, всяко с магнитуд 5.4, завършиха в 6 часá последователността от редуващи се през осем минути умерено силни сеизмични събития. В Геоложки проучвания на САЩ са постъпили единични сведения на очевидци за усетени слаби сътресения с интензивност от II и III степен по 12-степенната скáла на сътресенията. За отбелязване е, че будни граждани в някои градове навътре в територията на щата Орегон на разстояния 400 (Брукингс) до близо 500 км (Талент) изток-югоизточно от епицентъра съобщават за усетени осцилации. Сеизмичното активиране е създадено в плитко огнище до 10 км под океанската повърхност в североизточната част на “тихоокеанския пръстен”, в региона Каскадия. Започнало на 20 юни вечерта с магнитуд 4.2 и след още 11 събития с магнитуд над 3 – девет от тях включително трите споменати по-горе са в събота на 22 юни – то завършва с магнитуд 3.1 в 19:12 часа на 22 т.м.
Тези дни регионът Каскадия е много активен. На 22 юни серията от умерено силни земетресения в тихоокеанската акватория се последва от сеизмична активност в южния край на субдукционната зона Каскадия. Там в 20:53 местно време в събота става земетресение с магнитуд 5.6. Това е в Северна Калифорния, 25 минути след земетресение с магнитуд 3.3. Вчера в 15:39 местно време масово усещане в Петролия предизвиква отново трус с интензивност от V степен и магнитуд 3.9. И така, югът на зона Каскадия се възбужда само час и 15 минути след приключване на активността на 500 км в посока северозапад. Новата активност е съсредоточена на разстояния 3 до 12 км юг-югозападно от Петролия (над 400 км от Сан Франциско), мястото на първия нефтен кладенец в Калифорния. Дванадесет съобщения от Петролия до Центъра за геоложки проучвания в САЩ свидетелстват за напукване на сгради, които не са фатални. Щетите вследствие на земетресението с магнитуд 5.6 са от относително слаби – паднали някои предмети от покъщнина във Фърндейл (23 км северно от епицентъра) до масово нападали бутилки в магазини и сериозно разливане на течности в Редуей (около 40 км източно). На разстояния до 40 км интензивността е от V степен. В Юрика, на около 50 км на север от епицентъра, интензивността се оценява с IV степен – сътресения, усетени от повечето жители.
Петролия е крайбрежен град, в района на нос Мендочино – най-западната точка на калифорнийското крайбрежие. По тези места земният строеж е твърде комплициран от тройното съединение, представено от субдукционната зона Каскадия, разломът Сан Андреас и разломната система Мендочино. Районът в близост до тройното съединение има висока сеизмична активност – над 60 земетресения със силно въздействие, т.е. интензивност VI и по-голяма степен след средата на XIX век. Най-близка във времето земетръсна активност в огнището от събота е тази в края на април 1992 година. Тогава главният трус е с магнитуд 7.2 и катастрофална максимална интензивност. Последван е от два силни афтершока с магнитуди 6.5 и 6.6 и над 2000 регистрирани събития. Относно броя ранени в литературата се намират различни сведения от 98 до 356. Съобщава се за активирани свлачища, затворили шосета и ж.п. линии поне за седмица. Има сведение за издигане с около един метър на крайбрежни участъци близо до нос Мендочино и Пунта Горда – вероятно резултат от субдукционен процес.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)