80% от сградите нямат защита срещу мълнии. Това твърдят експерти. Оказва се, че никой не контролира изрядни ли са мълниезащитните инсталации, изградени преди десетилетия, съобщава Нова телевизия.

 Проблемът засяга главно старите блокове. При новото строителство, обектът не може да получи Акт 16, без да има изрядна защита от мълнии. При панелните блокове обаче през годините никой не следи дали гръмоотводите са изрядни и дали въобще ги има. Въпреки че Регионалното министерство има наредба, оказва се че не е ясно кой следи за нейното спазване. 

 Как да се пазим от мълнии Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разписало в наредба, приета през 2010 г. Към нея обаче не е създадена структура, която да я прилага. Задължението по спазването е поверено изцяло на тези, които използват сградите.

 За да се гарантира сигурността, мълниезащитната инсталация трябва да върви по сградата,както хоризонтално така и вертикално.

 „Има доста блокове, които имат един прът забит на средата и хората си мислят, че има мълниезащита, но реално блокът не е защитен”, обясни  експертът по мълниезащитни системи Ернесто Стефанов. 

От МРРБ поясниха, че кметовете по места, можели да изискват ремонти.

 „Отговорност на собствениците на сградите е. Ако беше отговорност на Столична община, ние щяхме да сме предприели нещо. Не разбирам защо това е такъв жив интерес при положение, че от всички случаи, за които съм чул досега нито един пострадал не е бил в сградата”, каза Владимир Калинов от Направление „Архитектура и градоустройство” в Столичната община.

 За да не се стига до инциденти, експертите искат контрол и глоби.

„За глоби не съм чул. Аз съм 13 години в България, не съм чул да има институция, която да налага глоби”, посочи Ернесто Стефанов.

 И докато се уточни как ще се изчистят нередностите. Експертите съветват при буря с гръмотевици използвайте правилото „30-30“- пребройте секундите от виждането на светкавицата и чуването на гърма. Ако времето е по-малко от 30 секунди, трябва да намерите безопасно място.