Николай Антонов, който присвои близо 111 хил. лева от дарения за лечение на болен син, преди 5 г. като санитар в плевенската морга е изнудвал жертви на катастрофи и близки на загиналите. Това разкриха от прокуратурата в Плевен.

Случва се на 25 май 2014 г. Преди разсъмване джип се обръща в старото корито на река Вит в плевенското село Комарево. Мъж и жена се давят, другите двама мъже от колата успяват да излязат от реката. Сигналът за инцидента постъпва в полицията в 4,30 ч. Спасители, пожарникари и полицаи пристигат бързо до стопанския двор в Комарево, където е потънал джипът. Реката там е дълбока, прокопали са я строителни фирми, за да вадят баластра. Екипите успяват да изтеглят с трактор колата от водите. Удавниците - жена на 24 г. и мъж на 36 г., са намерени мъртви на задната седалка.

Докато криминалистите изясняват кой е бил зад волана, преди джипът да падне в реката, при съпругата на загиналия отива санитар, който вдига труповете и ги кара в моргата в Плевен.

От жената санитарят иска 3000 лева.

Обещава ѝ да убеди съдебните медици да напишат в заключението си, че съпругът ѝ не е бил зад кормилото при падането на джипа в дълбоките води. Обяснява ѝ: “Така ще заведеш съдебен иск и ще претендираш за кръвнина и застраховка. 3-те хиляди лева ще разпределим между 3-ма съдебни експерти”.

Рекетираната жена успява да събере едва 500 лева и се обажда в полицията. Санитарят е арестуван, докато получава 500 лева подкуп от вдовицата. Полицаите слагат белезниците на Николай Антонов в мига, когато прибира белязаните банкноти на оживена улица в Плевен.

Според материалите от прокуратурата при разпита Антонов признава, че през ноември 2013 г. взел 4000 лв. от катастрофирал шофьор, за да го изкара невинен с експертиза. През април 2014 г. пък измъкнал 160 евро от джоба на украинец, пострадал тежко в намачкана кола до Плевен. Чужденецът по чудо оцелял и се оплакал за кражбата в полицията. Притиснат от разследващите, Антонов върнал парите.

Съдебните лекари въобще не подозирали, че санитарят изнудва жертвите на катастрофи и близките на загиналите, твърдят от прокуратурата.

“Правих го заради двете си болни деца”, разкая се по-късно пред “24 часа” Антонов. Преди дни Плевенската районна прокуратура повдигна срещу 46-годишния Николай Антонов 2 обвинения - за злоупотреба с доверие и за измама. Той  получил близо 111 хил. лева от дарителска кампания за лечение на болния си син Антонио.

Вместо да отвори дарителска сметка и през банка да събира парите за лечение на детето си, болно от церебрална парализа, Антонов поставил кутии за дарения из страната. “От май 2016 до ноември 2018 г. има фактури за обменените монети, събрани от дарителските кутии в цялата страна. Фактурите са за 110 800 лв. Тази сума обаче не е постъпвала в дарителската сметка на Антонио. Има данни, че част от тези събрани от хората пари бащата е харчил за покупка на имоти, за ремонт на семейната къща и пр.”, обясни говорителката на Плевенската районна прокуратура Добринка Матеева.

“Съдебносчетоводна експертиза ще търси дали приходите на семейството покриват разходите му”, уточни тя.

“Не се знае нищо за покупка на имоти. Няма как да се разбере, тъй като документацията се води в Агенцията по вписванията. Видим е обаче ремонтът на къщата - сложена е дограма, а отвън е облепена с камъни. По-рано Антонов караше фолксваген, после смени колата с ауди, вероятно втора употреба. Промени се и поведението му - виждахме го да пазарува нашироко в магазините. Откъде идват парите - едва ли от заплатата на санитар. Съпругата му не работеше, посветена изцяло на грижата за 2-те болни деца. Синът Антонио вече е пълнолетен, по-малката дъщеря Елеонора е със същата диагноза, но в по-лека степен, тя е ученичка. Чу се, че майката е тръгнала на работа, но къде и дали още се труди, не ни е известно”, описват анонимно хора от Горна Митрополия.

Преди Антонио е имал дарителска сметка и с парите от нея е пътувал до Москва за присаждане на стволови клетки. От 2015 г. “24 часа” отразяваше благотворителните изяви, които събираха средства и ги превеждаха в сметката на 15-годишния тогава Антонио, ученик в професионалната гимназия по транспорт в Плевен. По онова време той се нуждаеше от 105 хиляди евро за присаждане на стволови клетки в Москва според съобщенията на баща му в медиите.

“От юни 2018 г. Антонио не е ходил на процедури в Москва. Кутиите обаче са останали да събират дарения”, заяви Добринка Матеева.

Разплитането на измамата започва след жалба на Николай Антонов, че от къщата му в Горна Митрополия са откраднати монети от дарителниците и лаптоп с ценна медицинска документация - схемата за лечението на Антонио в Москва. Според Антонов кражбата станала вечерта на 30 декември 2018 г., докато семейството отсъствало. Неизвестни прескочили гаражна порта, промъкнали се покрай кучетата на двора и отнесли торбите с дарения, събрани от кутиите в последния работен ден. “Липсват около 1500 лева на монети”, изчисли тогава той. “Никой в Горна Митрополия не е видял, нито чул нещо съмнително. За обира научихме от тв репортаж”, твърдят местни.

“Още не се знае дали наистина е имало кражба в къщата на Антонови. Но след сигнала полицията започна проверка на кутиите за дарения в цялата страна. Тогава Антонов си е прибрал 141 кутии”, каза прокурор Матеева.

На 19 юни рано сутринта специализирани полицейски сили от Плевен претърсват дома на Антонов в Горна Митрополия. Като веществени доказателства са иззети 141 кутии, пригодени за дарения, машини за рязане и огъване на ламарина, купени с парите, придобити от измамата, както и документи и вещи, свързани с разследването.

Антонов първоначално е задържан за денонощие. Вече е в затвора в Плевен за изтърпяване на 4 месеца ефективна присъда заради опит за измама. Преди време като санитар в плевенската морга той се представил за съдебен лекар и обещал фалшива съдебна експертиза.