108 зрелостници на Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий” в Благоевград получиха дипломите си за средно образование на тържественна церемония в зала „22 септември“.

„Вие вече сте готови да променяте света, като не просто чертаете собствената си съдба, но и тази на нацията”, обърна се към завършващите директорът Марин Митов и ги посъветва да си поставят високи цели и да имат воля да се борят за постигането им.

Първи дипломите си получиха 15-те отличници, сред които с най-висок успех 5.94 званието първенец на випуска заслужи Николета Пединска от 12 „а” клас -/една от паралелките с профил хуманитарен с интензивно изучаване на чужд език/.

„Казано честно, най-трудно през тези 5 години ми беше по математика”, призна с усмивка Николета. Тя разказа, че е изкарала оценки по 5.86 и на двете матури – по БЕЛ и английски език, а по отношение на бъдещите си планове сподели, че възнамерява да учи „Маркетинг и реклама“ в Англия.

От името на завършващите думи на благодарност към учителите и ръководството отправи друга от отличничките с диплома 5.76 – Петя Чилева от 12 „д” клас от паралелката „Изобразително изкуство“.

Както „Струма“ писа, абитуриентите художници на НХГ показаха какво са научили за 5-те си години обучение с обща преддипломна изложба, а Петя, която е от Разлог, е наследила любовта към изкуството от бащата си Спас Чилев и представи три впечатляващи графики с туш и кредов картон. „Искам да уча „Ландшафтна архитектура“, която до голяма степен е свързана с рисуването“, разясни тогава младата художничка.

Сред завършващите с най-висок успех е и Роси  Забунова от 12 „а”, която е и сред изявените спортисти на училището. Всъщност 12 „а” с класен ръководител Албена Узунова е класът с най-много отличници – 7.

 СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА



  • Отличникът на випуска Николета  Пединска


  • 12 „в” с класната си Бонка Ичкова



  • Талантливи инструменталисти и певци от музикалната паралелка и художниците с учителя си Илия Филипов