Историята сочи, че досега главният прокурор не е бил от средите на прокуратурата. Всички главни прокурори са били съдии и преподаватели по право.

Това каза в предаването "Офанзива" по Канал 3 бившият министър на правосъдието Антон Станков, който коментира избора на нов главен прокурор. "Според мен е по-добре да има колективна кандидатура за нов главен прокурор. Президентът има решаваща роля при избора на нов главен прокурор. Аз приветствам усилията на президента, защото те създават усещането за публичност и осветляване на този избор. Изборът на нов главен прокурор е политически. Следващият главен прокурор е ключова политическа фигура за политическото бъдеще на България - дали ще бъдем в Шенген или не. Прокуратурата е основното оръжие за борба с корупцията. Съвсем наскоро Холандия ни заяви, че няма да влезем в Шенген, докато не се справим с корупцията. Главният прокурор ще има основна роля в тази борба. Няма как да се избегне политиката в съдебната система", катгеоричен беше Станков.

"Аз избягвам да давам оценки, но според мен Сотир Цацаров имаше успешен мандат. Сега направи много силен финал. Говоря за операциите и опитите му да реформира прокуратурата. Досега правосъден министър не е правил предложение за главен прокурор. Приветствам думите на Данаил Кирилов. Приветствам и неговото решение за оставка, ако мониторингът не падне. Това са мъжки думи. Надявам се той да не подава оставка и мониторингът да падне", обяви Антон Станков.