91 455 лв. са изхарчени за охрана на гей парада и съпътстващи събития в София т. г., а 756 полицаи са били изкарани по улиците на столицата. Това стана ясно от отговора на силовия вицепремиер Красимир Каракачанов след парламентарен въпрос от депутата от ПП "Атака" и зам.-председател на партията Десислав Чуколов, съобщиха от пресцентъра на ПП "Атака".

Той попита какъв финансов и полицейски ресурс е използван за охрана на мероприятието. Разбрахме, че всеки гей парад в България струва средно около 100 хил. лв. на българската държава и около 1000 служители на МВР, които да се грижат за охраната на този парад. Защо е нужно това? На кого е нужно това? На американското посолство, на Сорос, възмути се от трибуната в Народното събрание Чуколов. Той призова тези средства да се дават от щатската мисия у нас или от Сорос, ако държат на тази пропаганда, а не от джоба на българския данъкоплатец.

Депутатът от "Атака" призова силовия вицепремиер и министъра на вътрешните работи тези финансови и човешки ресурси да бъдат пренасочени към опазването на обществения ред и борбата с циганската престъпност в малките населени места, а "не да браним тези, които пропагандират пред децата ни, пред обществото ни извратените си мисли".

Полицейските служители, охранявали "София прайд" тази година, са били 756, изразходвани са 91 455 лева.

756 полицейски служители са били ангажирани за осигуряването на обществения ред на провеждането на "София прайд" тази година, средствата, изразходвани за това, са 91 455 лева и 10 стотинки, включващи и възнаграждението за положен извънреден труд, и осигуровки. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Десислав Чуколов.
В "София прайд" тази година са участвали 3-4 хиляди души. Каракачанов припомни, че през 2015 г. полицаите, охранявали този парад, са били 848, а през 2016 - около 1215. Тази година полицейските служители, охранявали това мероприятие и съпътстващите го мероприятия, са по-малко, посочи той. През 2015 г. изразходваната сума е била 94 590 лева, през 2016 г. - 149 982 лева. 
В проведения на същата дата "Поход за семейството" са взели участие около 400 души, а от състава на МВР са били ангажирани 42 полицейски служители. Същия ден, малко по-рано от началото на шествието на "София прайд", се е провело и мероприятие "Да запазим децата от разврат", в което са взели участие межоду 80-100 души, а от състава на МВР са били ангажирани 199 полицейски служители.
Каракачанов уточни, че нито един служител на МО, нито един военнослужещ или "Военна полиция" не са участвали в охраната на "София прайд".