Десет родители са отказали имунизации на децата си в Старозагорско през изминалата година. Антиваксърите, които не са от малцинствените групи, вече са глобени. От началото на тази година до сега трима родители са отказали имунизации, отчитат от РЗИ в областния град. Тази прослойка е опасна, защото „създават дупка в обществения имунитет”, е мнението на директора на Здравната инспекция д-р Златина Нанева.
 
„Преди да бъде наложена глоба на тези родители ние от РЗИ провеждаме разговор с тях за значението на ваксините и до какво може да доведе нежеланието им за имунизация. Има такива родители, които категорично отказват, а други се отказват от реимунизации, тъй като имат негативна нагласа към определени ваксини”, обясни д-р Таня Перчемлиева.
 
Между 4-5% са неимунизираните деца в региона-част от тях са в чужбина, някои са с временни или трайни противопоказания за прилагане на ваксина.
 
От Регионалната здравна инспекция уверяват, че до момента в областта нямаме случай на морбили, но такива има в две съседни области-Пловдив и Бургас.Това е и причината от инспекцията да призоват за превантивни мерки срещу инфекциозното заболяване. Към момента случаи на морбили има в 11 области, както и в съседни държави, като най-много са случаите на заболели в Сърбия-над 5 хиляди, а 11 са починалите.
 
Епидемия от морбили в Старозагорско за последно е отчетена преди девет години, когато са засегнати близо 2 000 души. „Ето защо, преди да имаме още случаи се обръщаме към няколко групи от населението.

 
Първата група това са майките, чиито деца не са имунизирани. Нека предприемат действия по имунизация.
 
Втората група са бременните жени и майките с малки деца, които трябва да ограничат пътуването до области, където има случаи на морбили.
 
Нека представителите на бизнеса, които през летния период наемат чуждестранни работници, да направят изследвания на имунния статус на своите служители.
 
Призоваваме кметовете подпомогнат здравните служби ако се констатира случай на болен.
 
Апелът ни е и към лечебните заведения-нека здравните работници работят с маски, тъй като заболяването се предава по въздушно-капков път”, призова директорът на РЗИ в Стара Загора д-р Златина Нанева.
 
Морбили е остро протичащо и силно заразно инфекциозно заболяване, причиняващо се от вирус, което се характеризира с висока температура (треска), хрема, кашлица, зачервяване на очите и разпространяващ се кожен обрив. Вирусната инфекция при морбили засяга предимно дихателната система и е потенциално сериозно заболяване.
Заболяването морбили се причинява от инфекция с морбили вирус, който спада към род парамиксовируси. Морбили вирус се разпространява лесно.