Тбилиси. Хиляди протестиращи опитаха в четвъртък да щурмуват грузинския парламент в Тбилиси, разгневени, че руски депутат говори от мястото на председателя по време на международно събитие, предава AFP
Протестиращите, настояваха за оставката на председателя на парламента, около десет хиляди протестиращи пробиха полицейския кордон, за да влязат в двора на парламента. Полицията ги отблъсна, но няколко протестиращи продължават да се опитват да влязат в сградата.
По-рано десетки хиляди се събраха в централната част на Тбилиси, като поискаха председателя на парламента Иракли Кобахидзе да се оттегли, след като руски депутат говори в парламента на страната от мястото му.
Руският комунистически депутат Сергей Гаврилов говореше по време на годишната среща на Междупарламентарната асамблея за православие (IAO), форум на депутатите от предимно православни страни.
Присъствието на руския депутат в яростно прозападния грузински парламент предизвика възмущение в бившия съветски народ, който през 2008 г. се бори и загуби кратка, но кървава война с Москва за отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия.
Група грузински депутати от опозицията поискаха руската делегация да напусне пленарната зала на парламента.

Превод и редакция: Юлиян Марков