Гладен полярен мечок е забелязан в покрайнините на руския индустриален град Норилск, на стотици километри от естественото му местообитание, съобщиха властите.
 
Снимки на видимо изтощеното животно, което се движи по пътищата на арктическия град в търсене на храна, бяха широко разпространени в социалните медии.
 
"Мечокът все още се разхожда около местна фабрика, наблюдаван от полицията и службите за спешна помощ, които осигуряват неговата безопасност и тази на гражданите", заяви официалният представител на службите за опазване на околната среда Александър Коробкин.
 
Мечката е забелязана за първи път в неделя вечер в индустриална зона североизточно от центъра на Норилск, уточни Коробин. Екип от специалисти ще пристигне в четвъртък, за да прегледа животното и да реши съдбата му.

Полярните мечки все повече се скитат близо до населените от човека райони в Северна Русия, тъй като изменението на климата и регионалното развитие засягат собствените им местообитания и запасите им от храна. За първи път полярна мечка е открита толкова далеч от леда.

През февруари беше обявено извънредно положение, след като десетки полярни мечки се приближиха до село в най-северния руски архипелаг Нова Земя.