Пазарджик. Младите водачи шофират по-рисково, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик говорителят на ОДМВР – Пазарджик Мирослав Стоянов. По думите му те предприемат рискови маневри, държат се по-агресивно на пътното платно, склонни са към употреба на алкохол или упойващи вещества при сядане зад волана, което е притеснително.
„Представителите на различните институции и обществеността, трябва да предприемем мерки, за да ограничим тези явления, но за да бъдат успешни действията на органите на реда е необходимо съдействие и от страна на гражданите. За съжаление се наблюдава негативна тенденция, при която все по-млади водачи решават да тестват мощността на автомобили и мотоциклети по оживени пътища. Използват се малките часове на денонощието, когато е паднала нощта, видимостта е почти нулева и, когато движението с изключително висока и несъобразена скорост крие много рискове. Предприели сме действия за установяване на местата, където се извършват тези нерегламентирани гонки, състезания, въртене на гуми на автомобили, за да се установят участниците в тях и да бъдат санкционирани“, коментира Стоянов.
Той допълни, че на участниците в такива гонки се налагат най-строгите санкции, предвидени в Закона за движение по пътищата.
Ваня НИКОЛОВА