„Изненадваща“ проверка в празна къща за гости в странджанското село Факия



Екип на Флагман.бг е заедно с експерти от ДФЗ, които оглеждат туристическия обект

Двама експерти от Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ в Ямбол към която спадат Бургаска и Сливенска област влязоха днес в 11 часа в къщата за гости в село Факия, Община Средец.

Туристическият обект, построен със средства от ЕС, е собственост на местната жителка Величка Кокаланова. Самата тя работи в пощата на умиращото странджанско село Всъщност Кокаланова е единствената служителка на държавната структура, стои там, за да раздава пенсиите на живеещите общо около 100 старци.

Журналистите и инспектори бяха предупредени да пазят в тайна предстоящата за днес проверка, но репортер на Флагман.бг установи, че уговорката не е спазена. Г-жа Кокаланова е била известена два дни преди това, че трябва да приеме визитата от страна на контролния орган ДФЗ и бе подготвена.

Репортерският ни екип направи собствена проверка предната вечер, за да установим дали реално тази къща за гости работи като такава. В интернет не можеш да откриеш информация за къща за гости „Величка Кокаланова“ в село Факия. Можеш обаче да резервираш място в нея, ако попаднеш в booking.

Снощи в популярната платформа нямаше свободни места за днес и утре. Интернетът търговецът на почивки изписваше невъзможност да се резервира за датите 20 и 21 юни поради заетост на базата.

Екипът ни днес обаче установи, че къщата може да поеме 8 човека и е празна.Вчера имало двама софиянци, които днес са напуснали.

Противно на очакванията на журналистите, не се откриха следи от постоянно пребиваване на собствениците в имота, което да навежда на мисълта, че всъщност я ползват като собствен дом, изграден с европейски пари.

На място бе Величка Кокаланова и снаха й Ваня Едрева.

Експертите на ДФЗ бяха водени от самата директорка на областната дирекция в Ямбол Аделина Койнова.

„В Бургас, Сливен и Ямбол ще извършим 24 проверки, 16 от които са в Бургаска област. Това са проекти, за които не е изтекъл мониторинговият срок и ние имаме задължения да ги наблюдаваме каква дейност извършват – дали са туристически обекти“, каза Аделина Койнова.

Проверяващите се разположиха в двора с барбекю зоната и започнаха разгръщането на десетки папки с документи.


В категории: Средец