Изключително полезен продукт, като за сушене се използват плодове с плътна, мека част и ненаранена кора. Достатъчно е да отделите средата със семките и да ги сложите във фурната. Когато ябълките омекнат, са готови за консумация. Ако ги приготвяте в микровълновата печка, са ви нужни 5 минути, ако е в обикновена фурна - 20 минути. Те са вкусни сами по себе си, но можете да добавите по ваш вкус мед, канела, да изстискате лимонов сок.

Подобно лакомство ще се хареса и на децата, и на възрастните, а липсата на захар прави десерта напълно диетичен. 

Печените ябълки притежават шест ценни свойства, които непременно ще оцените:

1. Въздействат деликатно на храносмилателната система. При термична обработка твърдата съединителна тъкан се размеква, а плодовите киселини се разрушават. Благодарение на това меката част вече не въздейства агресивно на стените на хранопровода и червата. Печените ябълки са полезни за хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт.

2. Попиват токсините и предпазват органите. Това е плод, богат на пектинови вещества, който действа подобно на сорбентните препарати. Те поглъщат със собствената си повърхност токсините и ги изкарват от червата. Едновременно с това обвиват сякаш стените на хранопровода, облекчавайки състоянието на човека при подуване и при диария. 

3. Насищат с микроелементи, но не и с желязо. Печените ябълки са богати на калий, калций, селен и йод. Но пък витамините не са много в този плод. Въпреки разпространеното мнение ябълките не са богати на витамин С, а под въздействието на температурата при печене той се разрушава напълно. По съдържание на желязо ябълките също не се приемат за шампион. От този микроелемент максимум се съдържа в продуктите от животински произход, откъдето желязото се усвоява добре. 

4. Изкарват от организма солта и водата. Причината е отново в пектините, които поглъщат излишъците от вода и сол. Това свойство на печените плодове е особено ценно при хипертония и склонност към отоци. Редовната употреба на печени ябълки помага за понижаване на кръвното налягане и подобрява бъбречната функция. 

5. Понижават холестерола. Редовната употреба на тези плодове в печен вид нормализира холестероловата обмяна и понижава съдържанието на холестерол с ниска плътност в организма. Диетолозите препоръчват в продължение на 2 седмици да изяждате по 2-3 печени ябълки, за да нормализирате нивото на холестерола и да прочистите съдовете от излишъци.  

6. Помагат за отслабване. В една голяма запечена ябълка, без да са добавени захар и мед, се съдържат до 120 ккал. И въпреки това този плод засища добре, а благодарение на целулозата и пектина, задълго запазва усещането за ситост. Целулозата понижава поглъщането на захарите от червата, като в същото време не провокира покачване на инсулина и внезапните пристъпи на глад. Пресните ябълки стимулират изработката на стомашен сок и възбуждат апетита, затова те са за препоръчване 20 минути преди ядене на деца, които нямат апетит. А печените ябълки точно обратното, те понижават апетита, създават продължително чувство за заситеност.