Специални пратеници на президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин ще премерят силите си в Белград, където ще бъде епилогът на историята за Косово, но на и войната на великите сили за това кой ще получи преимущество на Балканите, пише белградският "Сръбски телеграф", цитиран от Танюг.

Вестникът посочва, че след като пристигна потвърждение лично от Путин, че в сръбската столица като посланик пристига Александър Боцан-Харченко - дипломат, отговарящ за най-трудните задачи, който преди десетина години бе включен в решаването на косовския въпрос, отговорът на Тръмп не трябваше да се чака дълго.

Изданието пише, че американският посланик в Белград Кайл Скот би трябвало да бъде заменен от заместник-посланика в Москва Антъни Годфри - човек , който години наред е ангажиран с най-чувствителните въпроси на американско-руските отношения, което според оценката на "Сръбски телеграф" говори за това колко този пост е важен за Белия дом.

Вестникът пише, че за Годфри се говори, че всъщност той е главният човек в Москва, докато посланикът е само фигура. Добре информирани източници на "Сръбски телеграф" потвърждават, че никак не е случайно, че в Белград пристигат двама могъщи дипломати, които имат подкрепата на Путин и Тръмп за решаване на всички въпроси на Балканите, пише БТА.

Същите източници добавят, че Боцан-Харченко и Годфри са хора, които се изпращат в кризисни райони и там, където се сблъскват интересите на техните страни с други световни сили.