Колко са басейните, край които това лято жителите и гостите на Благоевград могат да се разхлаждат и трупат слънчев загар? Репортерска проверка на „Струма“ показа, че след преустановяване дейността на Аква парка възможностите за това са силно ограничени и алтернативата за плажуващите е между басейна на Баларбаши и този към хотелски комплекс „Езерец“.

Малко след 10 часа вчера в първия търговския обект – „Бар енд пул Рио-2”, намираме управителката Мариана Илиева, която е в готовност да посреща посетителите. „Отворихме на 1 юни и не можем да се оплачем от липса на клиенти. През делничните дни обикновено се пълни следобед с ученици, а през почивните напливът е голям. Работата ни е сезонна – за 3 месеца, а инвестициите, които правим всяка година, варират от 20 000 до 50 000 лв. Подменяме шезлонги, маси, столове, правим подобрения. Поддръжката е доста скъпа, басейнът се затопля със слънчеви колектори. Пълни се еднократно, имаме пречиствателна помпа, използваме препарати. Стараем се да предлагаме добри условия за почивка, въпреки че разходите за ток и вода, за заплати на персонала, който е около 10 човека – барман, готвачи, спасител, чистачка, са сериозно перо“, разказва управителката.

Входът за възрастни е 7 лв. и 5 лв. за деца, което включва ползването на шезлонг. Капацитетът е за 170 човека, плажни кърпи на тревата не се разрешават. Не се допуска внасяне отвън на храна и напитки, за което има предупредителна табела още на входната врата. Забраната е въведена, след като едно лято чистачката не могла да се справи с купищата бутилки от водка и люспи от семки по земята. Иначе край басейна се правят и разхладителни партита, тъй като барът работи до полунощ.

Макар че работи от две седмици, басейнът вече е посетен от контролните органи, които започнали да се изреждат един по един – РЗИ, НАП, Инспекция по труда и т.н. „Аз съм „за” контрола на водата, на храната, но понякога се прекалява. Бизнесът не бива да се задушава, а да се стимулира, защото влага пари, а инвестициите трудно се възвръщат и приходите са малко. Затова разбирам и собствениците на Аква парка, които се отказаха от концесията. Минералната вода е богатство, от което трябва да се възползват повече благоевградчани”, категорична е управителката Мариана Илиева. Тя добавя, че от 6 години собственик на басейна край Баларбаши е Димитър Зонев, който държи и хотел „Рио“ в Благоевград.

Край басейна има и волейболно игрище, от което веднага се възползват първите посетители за деня – баща и дъщеря. „Първо ще поиграем малко, за да загреем, след това ще минем през душовете и влизаме в басейна”, обяснява охотно бащата. А дъщеричката му добавя, че водата е малко студена в началото, но после се свиквало.

Репортерската проверка продължава в басейна на хотел „Езерец“, който вече е пълен с минерална вода, след като собственикът Румен Калайджиев получи право на водовземане срещу заплащане с решение на неговите колеги общински съветници. Край басейна на комплекса намираме мъж и жена на средна възраст, които се възползват от хидромасажа на джукузито – екстрата в по-малкия басейн. Минералната вода е довела до покачване на цените, признава мениджърът на комплекса Радослав Калайджиев. През седмицата цените за ползване на басейна за външни хора са диференцирани. През работните дни таксата за възрастен е 12 лв. и 8 лв. за деца до 12-13 години, а за 2-3-годишните хлапета услугата е безплатна. През уикенда цените са 15 лв. за големи и 10 лв. за деца до тийнейджърска възраст. Цените за гостите на хотела са различни, тъй като са пакетни.

„Миналата година цената за възрастни беше 10 лв. с бонус безалкохолна напитка. Заради минералната вода се наложи да вдигнем цените. Внасянето на храна и напитки отвън е забранено, но пък има обедно меню, което е на по-достъпни цени за посетителите на басейна. Те могат да се хранят в шатрата и да ползват напитки от бара, който е на самообслужване”, казва Радослав Калайджиев. И тук се забранява разполагането на хавлиени кърпи по тревата, на плажуващите се предлагат шезлонги, което е включено в цената. По думите му басейнът е с капацитет за 80-100 човека.

Младият бизнесмен добавя, че е огорчен от спекулациите и хорските нападки покрай ползването на минералната вода, което го прави по-сдържан и предпазлив. Признава, че именно затова публичните изяви не са му много по вкуса и това, което иска, е да работи спокойно и да си гледа бизнеса. 

След разговора с него се насочваме към следващия басейн „Равена“, известен повече като „Жълтото” сред жителите на  кв. „Еленово“. Обектът се намира между къща за гости „Лили“ и хотел „Кремен“ на бул. „Пейо Яворов“, но е затворен. От оградата се вижда, че съоръжението е занемарено. От младите сервитьорки в двете съседни кафенета разбираме, че тази година тук плаж едва ли ще има. „Много хора идват и ни питат кога ще отвори. То в Благоевград не останаха басейни. Освен този в „Езерец“ и Баларбаши други няма”, наясно са момичетата.

Обиколката ни приключва с посещение на затворения Аква парк на алеята за Бачиново. Гледката, която се открива през загражденията, буди съжаление. Тревата е изсъхнала, синята водна пързалка е избеляла и вехтее, басейнът изглежда заблатен, а металните стойки за чадърите са ръждясали. Емблематичният за града воден атракцион е пуст, а в сградата на плувния комплекс властва разрухата.

През 2005 г. плувният комплекс, общинска собственост, бе даден на концесия и към него беше изграден Аква парк. Само преди 10 дни дружеството концесионер „Аквапарк“ ЕАД внесе заявление за предсрочно прекратяване на 30-годишния концесионен договор за плажа в Благоевград с откритите и закрития плувни басейни. Като мотив управителят Елена Таскова бе посочила променената икономическа ситуация в страната и невъзможността да изпълняват повече условията по договора. Нейното предложение е раздялата да стане по взаимно съгласие, което изключва плащане на неустойки.

Така това лято благоевградчани за първи път остават без воден атракцион. Освен естественото спа на баражите по река Бистрица друг вариант пред тях е плажът в Симитли, който е на 20 км. Там входът за възрастни е 5 лв., а за деца до 12 г. – 3 лв., но шезлонгът се плаща отделно и струва 4 лв. В Симитли обаче се позволява ползването на плажни кърпи на тревата и внасянето на храна и напитки отвън, въпреки че барът работи на пълни обороти.

Другата алтернатива са еднодневните екскурзии до Гърция, които от няколко години станаха предпочитани, тъй като се плащат само 25 лв. за пътя, а плажът на Бяло море е твърде изгоден, тъй като само срещу 2,5 евро за кафе с бонус бутилка минерална вода ползваш шезлонг през целия ден.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА


  • Първите посетители на басейна „Рио-2“ вчера бяха баща и дъщеря

  • Басейнът на хотел „Езерец“ е с нови цени заради минералната вода

  • Басейн „Равена“ е затворен и няма изгледи да заработи

  • Аква паркът в Благоевград хлопна кепенци и запустя