Елена Маринова, Мусала Софт: В ИТ гимназията в Бургас, младежите ще придобият интересна и високоплатена професия

Елена Маринова е сред най-успелите жени в сферата на технологиите в България


За пет години Мусала Софт успява да изгради устойчиви партньорства с образователните институции и ИТ общността в Бургас

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас получи широка подкрепа от големи български и международни ИТ и Аутсорсинг компании. В настоятелството на училището се включиха лидери в сектора като Вистеон, СкейлФокус, ТехноЛогика, Булпрос, Мусала Софт, Империя онлайн и ЕПАМ.

Още през първата си учебна година в ИТ гимназията в Бургас, бъдещите специалисти са подкрепяни от мениджъри с висока експертиза. С тяхна помощ в училището на бъдещето вече се обучават 108 ученици в професионално направление „Компютърни науки“, професия „Програмист“, специалности „Програмно осигуряване“ и „Приложен програмист“ с интензивно изучаване на английски език.

Сред големите поддръжници на ИТ гимназията е и президентът на Мусала Софт - Елена Маринова. Тя е носител на редица отличия като: „Млад Мениджър“ на Фондация Еврика за 2010 и „Next Generation” за устойчив бизнес, на в. Пари за 2011, сред топ 10 мениджъри на България в класацията на сп. „Мениджър“ за 2012 и 2013, сред 20-те най-влиятелни бизнесдами на сп. „Форбс“ – България за 2015.

„Възхитена съм от работата на кмета и администрацията на Бургас, които работиха упорито, за да създадат ИТ гимназията.  Директорът на училището - Димитрина Тодорова - е феномен, в чиито способности да развие училището също вярвам безусловно“, заяви Президентът на Мусала Софт Елена Маринова.

Според Елена Маринова всеки седмокласник, който сега прави своя избор, трябва да е наясно, че технологиите са бъдещето. Елена Маринова разпознава ИТ гимназията като място, на което младежите се обучават докато се забавляват с новите технологии, а в последствие ще имат професия, която е интересна и високоплатена.

„Ако сте родител на дете от района на Бургас, сигурна съм, че то ще бъде в добри ръце в ИТ гимназията в града. Ние от Мусала Софт и колегите ми в настоятелството ще бъдем до младежите, ще ги подкрепяме и ще ги очакваме в компаниите ни, за да създаваме заедно бъдещето“, увери Елена Маринова, която е и член на комисията "Джон Атанасов“ към Президента на Република България – награда, връчвана на изявили се в световен мащаб млади българи в областта на компютърните науки.

Мусала Софт е водеща софтуерна компания специализирана в изграждането на цялостни решения, обхващащи всички елементи от жизнения цикъл на софтуера. За 19-годишната си история, организацията е работила по повече от 1000 проекта за над 200 клиенти от различни индустрии по цял свят.

Днес екипът на Мусала Софт надвишава 500 професионалисти, които работят активно за клиенти от Европа, САЩ и България. Служителите на Мусала Софт работят в офисите на компанията в София, Скопие, Русе и Бургас. 

През изминалата година Мусала Софт отпразнува 5-годишнината на компанията в Бургас. Екипът в града е част от стратегията за растеж на Мусала Софт с най-търсените специалисти. За пет години Мусала Софт успява да изгради устойчиви партньорства с образователните институции и ИТ общността в Бургас, както и с Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации; организира няколко собствени събития и подкрепя местни инициативи. През това време морският екип от софтуерни инженери и специалисти по системна интеграция участва в изпълнението на някои от големите и най-предизвикателните проекти на компанията за клиенти като IBM, Commerzbank, Generali, и др.