Нулев данък за реинвестирана печалба

Мярката ще развие българската индустрия, бизнес и подобри средата, смятат в Министерството на икономиката

Според министъра на икономиката Емил Караниколов мярката ще окаже по-осезаем и устойчив ефект върху икономиката и доходите

Министърът на икономиката Емил Караниколов лансира своя идея за данъчни облекчения за следващата година - фирмите, които инвестират печалбата си в научна и развойна дейност, да се освободят от корпоративен данък, пише в днешния си брой вестник Сега.

Според Караниколов мярката ще окаже по-осезаем и устойчив ефект върху икономиката и доходите, отколкото предложенията за диференцирани ставки ДДС за някои основни стоки като хляб, лекарства и книги.

"Трябва да се направи анализ за кои стоки се предлагат по-ниски ставки по ДДС и как това ще се отрази на бюджета и на конкуренцията. За да не се получи така, че сега ще падне цената на хляба с 30 стотинки, а след година той ще е по-скъп", заяви Караниколов. Според него подобни "административни мерки" водят до краткосрочни решения.

Преди година група икономисти от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) също предложиха да се премахне данъкът върху реинвестираната печалба на компаниите. Те дадоха за пример Естония, въвела през 2000 г. нулева данъчна ставка върху неразпределената печалба. Мярката не се отразила негативно на бюджета, напротив - освободила средства във фирмите и повишила инвестициите. Според икономистите начинът на формиране на печалбата позволява масово по-големите компании у нас да избягват облагането.


В категории: Бизнес