Некоректна задача на изпита по български език за седмокласниците

Едната от задачите на изпита по български език за седмокласниците не е коректно поставена, каза доц. Владислав Миланов


Седмокласниците учат всичко друго, но не и това как да бъдат правописно грамотни, каза доц. Владислав Миланов

Едната от задачите на изпита по български език за седмокласниците не е коректно поставена. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ езиковедът в Софийския университет доц. Владислав Миланов.
Според учители условието на спорната 17-та задача е объркало учениците.

„Има дете, което се е замислило, че леснопреносим е сложна дума и се пише слято, но след това е преценило, че откривайки тази 14-та грешка, спира дотук и я игнорирало. Знаещите деца ще останат измамени“, каза пред камерата на бТВ учителката Ани Владева.

„Фактът, че през последните дни говорим много за това, означава, че сме поставили седмокласниците в една трудна ситуация. Според правописния речник леснопреносим се пише слято, но при редица думи има възможност да бъдат изписвани и разделно. Това зависи от употребите в изреченията, но учениците от седми клас няма как да го знаят“, обясни доц. Миланов.

С тази дума дори студентите и учителите по български език ще се замислят, ще търсят езиковедска логика, а това означава, че задачата не е коректно поставена, добави той.

„Седмокласниците учат всичко друго, но не и това как да бъдат правописно грамотни. Те учат определения, с които се занимават студентите по Българска филология в трети курс, но не и това, което утре ще им трябва в живота – да бъдат грамотни. Те не правят тези диктовки, които ще им изградят умения като например молба до работодател“, заяви езиковедът. 

„Законите са пълни с грешки. Пред нас излиза продукт от народните представители, който не отговаря на изискванията за правопис. Обида е това, че хората, които правят законите на страната, не познават законите на езика“, каза още доц. Миланов.
 


В категории: Просвета